Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Анонс «Баланс-Бюджет» № 15, 2020

April 8, 2020

Бухгалтер і карантин: боротьба за життя продовжується!
(анонс «БАЛАНС-БЮДЖЕТУ» № 15)

Для протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні з 11.03.20 р. запроваджено карантин і на сьогодні встановлено режим надзвичайної ситуації. Ці заходи безпосередньо впливають на виконання державою своєї соціальної, економічної, правозахисної функцій, обмежують певні права та свободи людини і громадянина, стрімко знижують ділову та економічну активність, зменшують обсяги виробництва, надходження до державного та місцевих бюджетів, збільшують безробіття, попит на соціально значущі товари та товари протиепідемічного призначення.
Законом від 30.03.20 р. № 540-IX унесено зміни до деяких законодавчих актів України, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Основні з них стосуються:
• запровадження підтримки працівників та роботодавців в умовах поширення коронавірусу COVID-19;
• розширення підстав для продовження процесуальних строків, установлених судом або законом;
• забезпечення виконання судових рішень;
• запровадження відповідальності за вчинення суспільнонебезпечних діянь в умовах поширення коронавірусу COVID-19;
• тимчасового спрощення виробництва продукції, необхідної для протидії поширенню коронавірусу COVID-19, та спрощення процедури її закупівлі;
• забезпечення здійснення виплати соціальної допомоги, продовження строку звернення за соціальною допомогою та строків виплат соціальної допомоги;
• відтермінування подання звітів, статистичної інформації до контролюючих органів.
Експерти нашого видання поступово розбиратимуться в усіх питаннях, які виникнуть у вас під час застосування норм зазначеного Закону.
Продовжуємо розпочатий у попередньому номері розгляд теми «Лікарняні-2020: усе що потрібно знати». Зокрема, покажемо на прикладах, як обчислювати середню зарплату для розрахунку виплат за ЗДСС на випадок безробіття, від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, а також оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за кошти установи.
З метою запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідаціії спалахів епідемій та пандемій коронавірусної хвороби уряд спростив та пришвидшив закупівлі в умовах карантину. Як це допоможе закупівельникам, а також про послідовність дій та процедуру переговорів читайте в сьогоднішньому номері.
Законодавець включив карантин до переліку обставин непереборної сили (форс-мажору). Тож, перш ніж розглядати наслідки карантину для суб’єктів договірних відносин, нагадаємо в консультації, що таке «обставини непереборної сили» і як будуть урегульовані у зв’язку із цим питання порушення договірних зобов’язань із метою полегшення наслідків їх невиконання.
Заклади освіти (як середньої, так і вищої) в умовах карантину дезорієнтувались і показали свою повну непідготовленість. Найбільше питань у цій галузі виникає стосовно організації роботи навчального закладу в режимі реального часу через Інтернет та оплати праці як штатних викладачів, так і сумісників та обслуговуючого персоналу. Роз’яснення із цих питань, підготовлені нашими консультантами, читайте на сторінках цього номера.
Ми й надалі готуватимемо для вас спецвипуски, які допоможуть приймати правильні та своєчасні рішення в сучасних складних умовах існування. Будьте з нами на зв’язку на консультаційній лінії, у Фейсбуці (Група бухгалтерів бюджетних установ), на інформаційно-електронному ресурсі Uteka. Спільно ми розв’яжемо будь-яке професійне питання!

Олена АФОНІНА,
 шеф-редактор видання «БАЛАНС-БЮДЖЕТ»

Журнал «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» – нічого зайвого, лише найважливіше!

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» на 2020 рік,
будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 370-44-25, (044) 334-62-70, (067) 544-07-31 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua ;
· на сайті у разділі «Магазин».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!