Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Анонс «Баланс-Агро» № 43-44, 2020

September 18, 2020

Виплата орендної плати за землю: зробіть усе правильно!
Осінь для сільгосппідприємств – це час виплати орендної плати за сільгоспземлі приватної власності. І тут надто важливо зробити все належним чином: розрахувати розмір орендної плати, визначити строки і форму її виплати, оподаткувати, документально оформити і відобразити виплату в бухобліку. Адже помилки чреваті не лише податковими штрафами, а й суперечками з орендодавцями, що може призвести до передчасного розірвання договору оренди.
Під час розрахунку орендної плати сільгосппідприємство цікавить, яке значення має нормативна грошова оцінка землі, зокрема чи обов’язково застосовувати актуальну грошову оцінку на дату виплати. Скажу одразу – усе залежить від умов договору, оскільки орендна плата за землі приватної власності регулюється виключно договором оренди, на відміну від оренди земель державної та комунальної власності, де крім договору ще слід ураховувати вимоги Податкового кодексу.
Чимало запитань виникає у бухгалтерів під час виплати орендної плати в натуральній формі, зазвичай сільгосппродукцією. Це пов’язане з тим, що крім нарахування ПДВ перед ними постає проблема із застосуванням «натурального» коефіцієнта для визначення бази обкладення ПДФО. Чи можна обійтися без нього? Адже його застосування тягне за собою додаткові фінансові витрати для сільгосппідприємства. Так, здебільшого уникнути цього коефіцієнта можна. Як саме і коли, ви дізнаєтеся із статті цього номера.
Ще одне важливе питання – виплата орендної плати за землю, власник якої помер на дату настання строку виплати. Чи втрачає чинність договір оренди, коли і кому треба сплатити орендну плату, як її оподаткувати та відобразити в податковій звітності? Про все це ми розповімо у нашій консультації.
Ми також приділили увагу нюансам укладення договору оренди земель сільгосппризначення, оскільки в поточному році було внесено зміни в цю процедуру. Пропонуємо до вашої уваги зразок договору оренди земель приватної власності (його можна скачати на сайті або за QR-кодом), складений з урахуванням усіх законодавчих змін станом на дату підписання цього номера до друку.
Нагадуємо, що з 1 вересня Законом від 25.08.20 р. № 822-IX розмір мінімальної заробітної плати підвищено до 5 000 грн (у погодинному розмірі – 29,20 грн).

«БАЛАНС-АГРО» – нічого зайвого, тільки важливе!

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС-АГРО» на II півріччя 2020 року,
будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 370-44-25, (044) 333-91-40, (067) 544-07-31 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua ;
· на сайті у разділі «Магазин».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!