Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Карантин – це форс-мажор

April 6, 2020

Карантин, запроваджений в Україні та наразі продовжений до 24 квітня, Законом від 17.03.20 р. № 530-IX віднесено до форс-мажорних обставин. І це зрозуміло, адже більшість суб’єктів господарювання опинилися в надзвичайно скрутному становищі через уведені обмеження.

Тож у «БАЛАНС-АГРО» № 16 ми розкажемо, чи можна уникнути відповідальності, передбаченої договором, якщо через карантин немає можливості вчасно виконати договірні зобов’язання, та які документи для цього потрібно оформити. Також ви дізнаєтеся, куди та з якими документами слід звернутися, щоб отримати сертифікат Торгово-промислової палати, що засвідчує факт настання форс-мажору, чи є якісь особливості обчислення строку позовної давності в умовах карантину та багато іншого.

Окрім того, ми нагадаємо, що власників та користувачів земельних ділянок, а також власників нежитлової нерухомості звільнили від сплати плати за землю та податку на нерухомість за березень і квітень. У докладній консультації йтиметься про те, як скласти уточнюючу декларацію із цих податків та зменшити суму їх нарахування за ці місяці. При цьому ми акцентуємо увагу на тому, що платник, який не подасть уточнюючу декларацію зі зменшеною сумою податків за березень і квітень, не звільняється від сплати податків за ці два місяці.
Проте після здачі цього номера до друку Верховною Радою був прийнятий Закон від 30.03.20 р. № 540-IX, яким передбачено, що плата за землю та податок на нерухомість можна не сплачувати тільки за березень. Тому рекомендації щодо подання та заповнення уточнюючих декларацій із плати за землю та податку на нерухомість, надані на с. 23 цього номера, слід застосовувати тільки в частині зменшення плати за березень.

Утім, перш ніж подати уточнюючу декларацію, сільгосптоваровиробникам варто замислитися над одним важливим моментом. Плата за землю та податок на нерухомість сплачуються до місцевих бюджетів. Для останніх це одна із суттєвих статей доходів. І необхідно розуміти, що в разі несплати сільгосппідприємствами плати за землю та податку на нерухомість місцеві ради недоотримають чималі кошти. Як наслідок – нестача коштів на утримання комунальних закладів, зарплату працівників бюджетних установ, благоустрій громад та інші нагальні потреби. Тому закликаємо сільгосптоваровиробників добре все обміркувати та прийняти зважене рішення: може, варто сплатити ці податки, аби підтримати місцеві бюджети? Адже аграрії здебільшого продовжують весняно-польові роботи, і дуже хочеться сподіватися, незважаючи ні на що, отримають гарний урожай.

Оскільки карантин триває, у наступних наших випусках ми будемо знайомити вас з останніми новинами та відповідати на всі ваші запитання.

Бережіть себе та будьте здоровими!

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС-АГРО» на 2020 року,
будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 370-44-25, (044) 333-91-40, (067) 544-07-31 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua ;
· на сайті у разділі «Магазин».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!