Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Земельна реформа дозволить українцям купувати землі на онлайн-аукціонах

October 19, 2015

Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру розробила концепцію перетворення нинішньої системи аграрних відносин, яка передбачає 2 етапи земельної реформи.

Керівник Госгеокадастра Максим Мартинюк заявив про відкриття на першому етапі продажу сільськогосподарських земель державної форми власності після скасування мораторію в 2016 році.

Мартинюк зазначив, що найбільш складним буде запуск ринку землі.

Купувати землю зможуть лише громадяни України. Представники інших національностей та юридичні особи виключається з ринку.

Ключове і, одночасно, найскладніше питання в проведенні земельної реформи - це запуск ринку землі.

"Ми пропонуємо двоетапний варіант.

Перший етап - з 1 січня 2016 року - передбачає продаж сільгоспземель державної форми власності", - пише Мартинюк. Завдання першого етапу - згладити цінові коливання, які однозначно будуть прагнути вниз. Перша хвиля буде наймасовішою з погляду пропозиції, і для неї будуть характерні мінімальні ціни.

Право на купівлю землі отримають тільки громадяни України. Іноземці та юрособи на цьому етапі виключені з ринку. На думку глави Госгеокадастра, в купівлі державних земель будуть зацікавлені агрохолдинги.

Але не варто перебільшувати витікаючу від них небезпеку, каже він, - велика частина ринку зайнята компаніями середнього розміру.

Потенційно агрохолдинги можуть бути зацікавлені в покупці близько 4 млн га землі, що становить 10% земель сільськогосподарського призначення в Україні.

"Якщо ми побачимо, що модель не спрацює, то постане питання про розширення кола покупців, але все одно зі значними обмеженнями в частині юрисдикції", - продовжує Мартиненко. Продаж сільгоспземлі буде можливою тільки через аукціони.

Самі аукціони мають бути прозорими, зручними, із залученням максимальної кількості учасників. "Цього можна досягти, тільки перевівши їх в онлайн, на електронну площадку", - відзначає чиновник, додаючи, що зараз якраз закінчується розробка такого проекту електронних аукціонів за підтримки європейських консультантів з проекту Єврокомісії Twinning по іспанському зразком. "Це назавжди має зняти питання з прозорістю процедур і доступністю інфраструктури", - упевнений він.

Дозволяючи продаж державних земель, необхідно закрити дірки по безаукціонній передачу в приватну власність. На переконання Мартиненка, безоплатна приватизація - "корупційна діра, цей механізм не стимулює фермерство, він просто дозволяє наживатися чиновникам".

Так, пропонується скоротити норми безоплатної приватизації під особисте сільське господарство - з нинішніх двох до одного гектара, впорядкувати процес розпаювання земель при приватизації держпідприємств.

Другий етап

Після того, як перший етап пройде успішно, будуть виявлені і нівельовані ризики, а ціна землі підніметься до ринкової, можна буде відкрити доступ на ринок громадянам. "Ми прописуємо в законі норму, що певні його статті почнуть діяти з 2019 г. - на нашу думку, це можна вважати робочим варіантом старту повноцінного ринку землі", - пише Мартиненко.

До цього моменту на ринку землі вже повинен бути створений державний оператор, завданням якого буде викуп у людей ділянок за фіксованою ціною (у ролі такого держагента розглядається один з державних банків, а не створена з нуля нова структура, як це вже було з Земельним банком) .

Ще один аспект, давно яке вимагає врегулювання, - це посилення відповідальності за самозахоплення землі. Зокрема пропонуються такі ніколи раніше не використовувалися методи, як конфіскація на користь держави врожаю, вирощеного на самозахопленій землі, введення кримінальної відповідальності юросіб і, нарешті, визначення органу, який може здійснювати контроль за землекористуванням.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Zemelna-reforma-dozvolit-ukraincyam-kupuvati-zemli-na-onlajn-aukcionax-10452

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!