Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи є власники платниками акцизного податку при реалізації підакцизних товарів через Магазини безмитної торгівлі

May 22, 2017

Статтею 212 Податкового кодексу (далі – ПК) визначено вичерпний перелік осіб, які є платниками акцизного податку. Зокрема, платником акцизного податку є особа-СГ роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (пп. 212.1.11 ПК).
Згідно з пп. 14.1.212 ПК реалізація підакцизних товарів (продукції), у тому числі реалізація СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів, це операції на митній території України.
Магазини безмитної торгівлі – це СГ роздрібної торгівлі, які реалізують товари, що знаходяться в митному режимі безмитної торгівлі.
Згідно з п. 3 Правил продажу товарів магазинами безмитної торгівлі, затверджених постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1089, продаж товарів магазинами безмитної торгівлі здійснюється громадянам, які виїжджають за межі митної території України (далі – МТУ), а також пасажирам міжнародних рейсів, які виконуються повітряними та водними транспортними засобами комерційного призначення, що експлуатуються резидентами.
Відповідно до ст. 140 Митного кодексу (далі – МК) в митному режимі безмитної торгівлі перебувають товари, не призначені для вільного обігу на МТУ. У зазначений митний режим поміщуються іноземні та українські товари, які ввозяться з-за меж МТУ або вивозяться з митної території України. Поміщення українських товарів у митний режим безмитної торгівлі для цілей оподаткування вважається експортом цих товарів (ст.141 МК).
Підпунктом 213.2.1 ПК визначено, що не підлягають обкладенню акцизним податком операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі МТУ.
Також звільняються від одаткування операції з увезення підакцизних товарів (продукції) на МТУ, якщо при цьому згідно із законом не справляється ПДВ у зв’язку з розміщенням товарів (продукції) у митному режимі безмитної торгівлі (пп. 213.3.3 ПК).
Отже, у випадку якщо підприємство здійснює виключно продаж товарів, у тому числі і підакцизних, через мережу власних магазинів безмитної торгівлі, то за такими операціями підприємство не є платником акцизного податку.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!