Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи є перевезення вантажу до Криму міжнародним перевезенням для цілей ПДВ?

November 21, 2014

Резидент України надає транспортно-експедиторські послуги замовнику (підприємство зареєстровано на території Криму). Вантаж перевозять автомобілем із материкової частини України до Криму й назад. Чи вважається таке перевезення міжнародним і чи є об`єктом обкладення ПДВ сума винагороди, отримана експедитором?

Хоча Крим зараз оголошено вільною економічною зоною (далі – ВЕЗ Крим), але сам півострів є тимчасово окупованою територією України. Контрагенти із Криму (фіз або юрособи, їх відокремлені підрозділи), які мають податкову адресу на території ВЕЗ Крим, прирівнюються з метою оподаткування до нерезидентів.

Пам`ятаючи про ці два моменти, відповімо на запитання читача.

Місцем постачання транспортно-експедиторських послуг вважається місце, де отримувач таких послуг зареєстрований як суб`єкт господарювання. Як бачите, податковий статус замовника (резидент або нерезидент) у цьому випадку значення не має, важливе місце його реєстрації. А в нашому випадку замовник зареєстрований у Криму, який є територією України. Отже, сума винагороди експедитора обкладається ПДВ за ставкою 20 %.

Міжнародним уважається перевезення, за якого перетинається державний кордон України. А для цілей ПДВ міжнародним є перевезення, яке здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом, зокрема за CMR у разі автомобільного перевезення. У свою чергу, застосування CMR регулюється Конвенцією про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів. Ця Конвенція застосовується до будь-якого договору перевезення вантажів транспортними засобами за винагороду, коли в такому договорі місце прийняття вантажу і місце його доставки знаходяться у двох різних країнах.

Кордон Херсонської області з ВЕЗ Крим є адміністративним, а не державним. Тому для перевезень із материкової частини України до Криму немає необхідності оформляти міжнародний перевізний документ.

Таким чином, усе кримське перевезення туди-назад вважається внутрішнім перевезенням, а отже, уся вартість такого перевезення підлягає обкладенню ПДВ за ставкою 20 %.

Більш докладну відповідь на це питання див. у журналі „БАЛАНС” від 24.11.14 р. № 96-97.

Новини за темою:

Які документи потрібні для здійснення санітарного контролю товарів, що перетинають кордон ВЕЗ «Крим»

Операції з СЕЗ «Крим» на суму понад 50 млн. грн. – контрольовані

Митні формальності при переміщенні товарів через межі ВЕЗ "Крим"

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!