Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Запроваджується електронний реєстр листків непрацездатності

December 14, 2016

Запровадження електронного реєстру листків непрацездатності – один із основних пунктів Плану здійснення заходів щодо запобігання корупції у Міністерстві охорони здоров'я України
Єдиний електронний реєстр листків непрацездатності дозволить зекономити близько двох мільярдів гривень коштів застрахованих осіб щорічно. Сьогодні можна говорити про активізацію розв'язання проблеми впровадження єдиного електронного реєстру листків непрацездатності (далі – ЄЕРЛН) на рівні уряду. Завдяки активній співпраці та злагодженим діям Міністерства охорони здоров'я, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та своєчасному втручанню Кабінету Міністрів України є надія, що цей важливий проект вдасться реалізувати.
На сьогодні лікарняні листки видають установи охорони здоров'я, які не зацікавлені в забезпеченні дієвого контролю за обліком, рухом, видачею та продовженням таких листків, оскільки виплату допомоги здійснює Фонд.
Введення на всій території України електронного реєстру дозволить не тільки забезпечити дієвий контроль за обліком і обґрунтованістю виданих та продовжених листки непрацездатності, але і допоможе здійснювати моніторинг захворюваності населення України та планувати заходи з профілактичного оздоровлення застрахованих осіб.
Щорічно закладами охорони здоров'я України видається до 7 млн ​​листків непрацездатності, приблизно 20% з яких, у ході перевірок фахівцями Фонду, визнаються виданими або продовженими з істотними порушеннями. В результаті таких дій держава втрачає мільйони гривень застрахованих осіб. Таким чином, при введенні ЄЕРЛН орієнтовна економія коштів бюджету Фонду та роботодавців на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності може скласти суму понад 1,8 млрд. грн. Впровадження реєстру дасть можливість повного контролю за видачею лікарняних з моменту звернення застрахованої особи до закладу охорони здоров'я. Також роботодавці зможуть оперативно отримувати інформацію про лікувальний заклад, що видав лікарняний листок, час звернення застрахованої особи. Наявність реєстру дозволить уникнути тривалого перебування застрахованих осіб на лікарняному, у тому числі в різних установах. Прозоро, оперативно і без бюрократії - ті принципи якими ми повинні керуватися.
На даний час Міністерством охорони здоров’я  підписано відповідний наказ до запровадження в дію електронного реєстру листків непрацездатності.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Vvoditsya-elektronnyj-reestr-listkov-netrudosposobnosti

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!