Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ВР підтримала перехід на електронні держзакупівлі

December 25, 2015

Верховна Рада перевела державні закупівлі в електронний формат. Відповідний проект закону №3559 "Про публічні закупівлі" підтримали 244 нардепа.

Документом, зокрема, передбачається запровадження не тільки системи електронних закупівель, але і електронної системи оскарження.

"Переклад процедур закупівлі в електронний формат забезпечить швидкий обмін документами та інформацією, розкриття всіх пропозицій учасників після завершення аукціону у відкритих торгах, створить модель електронних закупівель за участю держави і приватного бізнесу", - йдеться в пояснювальній записці.

Так, документом пропонується здійснення держзакупівель із застосуванням двох конкурентних процедур регулювання: відкриті торги і конкурентний діалог, а також однією неконкурентною - переговорної процедури закупівлі.

Відкриті торги здійснюються з обов'язковим проведенням аукціону за низькою ціною і з урахуванням нецінових критеріїв. Процедура конкурентного діалогу застосовується у разі, якщо: замовник не може визначити необхідні технічні, якісні характеристики товарів та робіт або визначити вид послуг; для прийняття оптимального рішення про закупівлю необхідно провести переговори з учасниками (предметом закупівлі є консультаційні, юридичні послуги, розробка інформаційних систем, програмних продуктів, здійснення наукових досліджень і тп.).

Переговорна процедура закупівлі буде здійснюватися без попередньої публікації (публікується тільки повідомлення про намір укласти договір після проведення переговорів з учасником процедури).

Документом передбачається можливість створення централізованих організацій (далі - ЦЗО), якими є юридичні особи, визначаються Кабміном, Радою міністрів АР Крим, органами місцевого самоврядування, замовниками, відповідальними за організацію і проведення процедур закупівель та закупівель за рамковою угодою в інтересах замовників відповідно до закону Особливості створення і діяльності ЦЗО та особливості здійснення ними закупівель за рамковими угодами встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Підкреслюється, що законопроектом передбачається регулювання закупівель, що здійснюються окремими суб'єктами господарювання, у зв'язку з чим скасовується закон "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності".

Закон пропонують вводити в дію поетапно: з 1 січня 2016 року застосувати для всіх центральних органів виконавчої влади та суб'єктів, що діють у певних сферах, а з 1 січня 2017 - для всіх замовників.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/VR-pidtrimala-perexid-na-elektronni-derzhzakupivli-12352

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!