Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Повернено можливість одержання деякими соцпрацівниками особливої надбавки (огляд Постанови № 811)

December 9, 2016

Як відомо, до структури місцевих держадміністрацій (обласних, міських, районних) та виконавчих органів рад можуть входити підрозділи, на які покладається здійснення роботи з надання населенню державної соціальної допомоги. Такі функції покладаються на департаменти, управління, відділи, сектори чи на окремих працівників. Звісно ж, працівники згаданих місцевих державних органів влади належать до державних службовців.
Задля стимулювання роботи цих працівників наприкінці минулого року згідно з постановою КМУ від 16.09.15 р. № 732 «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад» (далі – Постанова № 732) було надано право встановлювати їм надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50 % посадового окладу.
З набуттям дії Закону від 10.12.15 р. № 889-VІІІ «Про державну службу» (далі – Закон № 889) суттєво змінено структуру заробітної плати держслужбовців. Зокрема, до їх заробітку можуть входити лише посадовий оклад, надбавки за ранг та за вислугу років, деякі виплати за додаткове навантаження, премії. Тож починаючи з 01.05.16 р. держслужбовцям (включаючи тих, хто обіймає посади держслужби в місцевих держадміністраціях), виплата заробітної плати здійснюється на підставі постанови КМУ від 06.04.16 р. № 292 (далі – Постанова № 292), якою надбавку за особливий характер роботи не передбачено.
Додамо, що скасування норми про виплату надбавки за особливий характер роботи стосовно працівників підрозділів соцзахисту населення місцевих держадміністрацій, розміри посадових окладів яких визначаються за Постановою № 292, відбулося згідно з постановою КМУ від 23.08.16 р. № 521 (див. «БАЛАНС-БЮДЖЕТ», 2016, № 38, с. 6).
Водночас працівникам структурних підрозділів органів місцевого самоврядування, на яких покладено роботу з надання соціальних послуг, така надбавка продовжує виплачуватись, оскільки умови оплати їх праці із прийняттям Закону № 889 практично не змінились.
Тому згідно з постановою КМУ від 09.11.16 р. № 811 «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій» (далі – Постанова № 811) голови місцевих держадміністрацій мають забезпечити спрямування видатків структурним підрозділам із питань соцзахисту населення райдержадміністрацій на виплату надбавки за виконання особливо важливої роботи у фіксованому розмірі 50 % посадового окладу. Ця надбавка належить до виплати тим працівникам згаданих структурних підрозділів, які виконують функції з надання різних видів соцдопомоги.
Зауважимо, що раніше згідно з Постановою № 732 для одержання надбавки за особливий характер роботи посада працівника мала бути включена до переліку працівників, яким вона встановлюється. Цією ж постановою передбачалось, що такий перелік визначає керівник структурного підрозділу з питань соцзахисту населення. Новоприйнята Постанова № 811 аналогічної норми не містить, тож критерії, які визначатимуть доцільність установлення теперішньої надбавки за виконання особливо важливої роботи мають бути розроблені та ухвалені керівниками місцевих держадміністрацій самостійно, причому виходячи з факту фактичного виконання особливих функцій певними категоріями працівників та, звісно ж, виходячи з обсягу видатків на оплату праці, передбачених у кошторисі місцевого держоргану.
У цій ситуації можна скористатися порадою Мінсоцполітики, наданою в листі від 22.10.15 р. № 16009/14-15/13 в період, коли згідно з Постановою № 732 працівникам місцевих держадміністрацій правомірним було одержання надбавки за особливий характер роботи. У цьому листі зазначено, що право на надбавку мають ті працівники структурних підрозділів соцзахисту держадміністрацій, які безпосередньо виконують функції з надання різних видів соцдопомоги: призначення субсидій, пільг, приймання звітів про фактичні витрати на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам, реєстрація внутрішньо переміщених осіб тощо. Відтак норма про можливість установлення надбавки за виконання особливо важливої роботи саме за таким правилом має бути зафіксована в положенні про оплату праці працівників підрозділів соцзахисту відповідної районної держадміністрації, бажано – із зазначенням, який саме вид соцдопомоги надається певним працівником.
Важливим є також те, що згідно з п. 2 Постанови № 811 органам місцевого самоврядування рекомендовано встановлювати надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50 % посадового окладу згідно з порядком, визначеним Постановою № 732. Ідеться про працівників структурних підрозділів із питань соцзахисту виконавчих органів міських і районних у містах рад (у разі їх утворення).
Додамо, що норми Постанови № 811 набули чинності з 22.11.16 р.

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 50, який виходить з друку 12.12.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!