Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Вісім кроків до ЄС: юридично-організаційні аспекти підготовки підприємства

24 листопада 2015 р.

Зареєстровані експортери до ЄС: 

  • Технічний казеїн (41 підприємство);
  • Шкури тварин (34 підприємства);
  • Мед та продукція бджільництва (22 підприємства);
  • Риба та рибопродукти (15 підприємств);
  • Курятина (4 підприємства);
  • Яйця та яєчні продукти (2 підприємства);
  • Тепличні овочі, горіхи та інша продукція (18 підприємств) 

 


Загальна характеристика кроків держави щодо експорту до ЄС: 

I. Офіційний запит від МінАПП до DG SANTE для узгодження перевірки Держпродспоживнагляду; 

II. Планування верифікаційної місії у січні поточного року; 

III. Переписка щодо визнання Держпродспоживнагляду стандартам FVO, опитування, перелік інспекторів; 

IV. Направлення запиту, розгляд, відпрацювання плану дій (5-10 підприємств, які саме, представники ЄК визначають самі, потрібна 100% впевненість); 

V. Обрання підприємства для перевірки; 

VI. Виїзд інспекторів (2-3 особи); 

VII. Перевірка стандартів та методик Держпродспоживнагляду; 

VIII. Перевірка територіальних органів Держпродспоживнагляду; 

IX. Перевірка підприємства Держпродспоживнаглядом, представники ЄК контролюють діяльність інспекторів; 

X. Підбиття підсумків перевірки, обговорення недоліків, очікування звіту.


Проблеми й шляхи їх вирішення

Африканська чума свиней

Наслідки:

  • Неможливість експортувати продукцію тваринництва;
  • Потенційні ризики для експорту фуражного зерна

Вирішення:

  1. Чітке виконання комплексу протиепізоотичних заходів на підприємствах;
  2. Зменшення популяції диких кабанів, інформування населення щодо необхідності повідомляти про будь-які випадки падежу тварин, відстеження руху тварин із неблагополучних підприємств;
  3. Відновляться позапланові перевірки підприємств, які здійснюють виробництво та/або переробку продукції свинарства;
  4. Ідентифікація та реєстрація тварин.

Реформування Держветфітослужби

Наслідки:

  • Фактична й юридична неготовність Держпродспоживнагляду до роботи;
  • Проблеми з визнання ветеринарних сертифікатів;
  • Затягування у підготовці до експорту продукцію тваринництва;
  • Потенційні ризики для експорту фуражного зерна


Вирішення:

  1. Якнайшвидше завершення юридичних процедур реформування;
  2. Вирішення кадрових питань в регіонах;
  3. Запровадження системи відомчого контролю на місцях;

Загальна характеристика кроків для виробників щодо експорту до ЄС:

I. Підприємство повинно орієнтуватися у вимогах ЄС до продукції, яку вони планують експортувати;

II. Кваліфікований внутрішній аудит поточного стану агропідприємства на виконання вимог ЄС;

III. Запровадження необхідних змін в процесі виробництва;

IV. Узгодження змін з профільними асоціаціями (наприклад УКРОЛІЯПРОМ, Асоціація птахівників та інші);

V. Ініціювання перевірки підприємств Верифікаційною місією та Держветфітослужбою України на основі параметрів DG SANTE та FVO;

VI. Пошук іноземних партнерів;

VII. Виконання договірних зобов’язань перед іноземними партнерами вчасно і у повному обсязі;

VIII. Підвищенні вимоги ЄС до відкритості та прозорості бізнесу

Примітка: Наведено не ієрархічно, кроки можуть виконуватися паралельно


Питання, що потребують першочергової уваги:

  • Запланований обсяг експорту

На який обсяг експорту Ви розраховуєте для того, щоб компенсувати усі пов’язані витрати?


Нюанси, що потребують першочергової уваги:

Технічні:

Загальний стан підприємства;

  • новозбудоване чи реконструйоване?
  • чи актуальні проблеми санітарних зон?

Якість використовуваної води;

  • чи є дозвіл на спецводокористування?
  • чи є спеціальний дозвіл на користування надрами ?

Стан очисних споруд.

Крок І - Вимоги ЄС до продукції

  • Основне інформаційне джерело: http://www.exporthelp.europa.eu/
  • Он-лайн сервіс, створений ЄК для надання безкоштовного доступу до інформації стосовно умов експорту до ЄС (посібники у додатку).
  • Інтернет-ресурс, на якому користувачі можуть знайти інформацію про умови торгівлі з ЄС, зокрема стосовно діючих мит, статистичних даних, інших специфічних вимог до продукції тощо.


Крок ІІ – Кваліфікований внутрішній аудит:

Порада: На сайті Держветфітослужби є переліки питань, які будуть перевірятися, з ними можна ознайомитися та завчасно підготуватися (додаток до презентації). 


Діяльність компаній, корпоративне управління та аудит:

  • Акти ЄС (на рівні директив):

  1. Директива ЄС № 68/151/ЕЕС (АТ + ТОВ);
  2. Директива ЄС № 77/91/ЕЕС (загальні стандарти роботи АТ);
  3. Директива ЄС № 78/855/ЕЕС (процедура злиття);
  4. Директива ЄС № 82/891/ЕЕС (процедура поділу);
  5. Директива ЄС № 2007/36/ЕС (компанії з одним учасником)
  6. Директива №2004/25 (пропозиції поглинання та правила скуповування акцій, окр. увага ст. 15)

  • Результат: Ефективний захист прав акціонерів, зокрема міноритарних акціонерів, підвищення рівня довіри інвесторів;

  • Статус, визначений Угодою про асоціацію: ОБОВ’ЯЗОК.


Крок ІІІ – Запровадження змін:

  • Корпоративні зміни (за потреби);
  • Підготовка організації виробництва;
  • Управління;
  • Технологічні зміни (HACCP);


Крок ІV – Безпосередня підготовка:

  • Підготувати комплект доказової документації (технічний файл на продукцію для експорту);
  • Підготовка заяви на проведення сертифікації;
  • Подання пакету документів до незалежної акредитованої лабораторії;
  • Проведення випробувань продукції в лабораторії для визначення відповідності нормам безпечності та якості;
  • Оформлення протоколів випробувань;
  • Підготовка на подання заявки до місцевого управління Держветфітослужби на перевірку підприємства для отримання єврономеру.


Крок V – Офіційна перевірка підприємства:

  1. Перевірка підприємства Держветфітослужбою та складання акту;
  2. Висновок згідно акту та зауваження для коригування;
  3. Погодження висновку Держветфітослужбою на рівні області, або якщо приймали участь у перевірці, то не проводиться;
  4. Втілення змін (за потреби);
  5. Заповнення та подання заяви по формі через місцеве управління Держветфітослужби для отримання єврономеру;
  6. Держветфітослужба погоджує форму з DG SANTE.

Крок VІ – Пошук потенційних партнерів:

  • В ЄС передбачено створення порталу для доступу до системи взаємозв’язку між центральними, комерційними реєстрами, а також реєстрами окремих компаній.

  • Наразі є такий ресурс: https://e-justice.europa.eu/content_business_registers-104-en.do.

  • Доступ до національних бізнес реєстрів держав-членів ЄС: 

https://e-justice.europa.eu/content_business_registers_in_member_states-106-en.do,

  • а також до єдиного на цей час комерційного Європейського бізнес реєстру (EBR, http://www.ebr.org/).

  • Ресурс EBR надає користувачам за принципом “єдиного вікна” доступ до баз даних комерційних реєстрів (більше ніж 20 млн. компаній у 13 державах-членах ЄС)


Крок VІІ – Виконання договірних зобов’язань:

  • Підтвердження походження продукції (EUR.1)

Протягом дії преференційного режиму (до 31.12.2015 р.) сертифікати походження EUR.1 будуть видаватися ТПП України та її регіональними підрозділами, з подальшою передачею цих повноважень митниці.

  • Дотримання обсягів та строків поставок;

  • Маркування продукції СЕ

  • Постійний контроль якості


Висновки:

1. При прийнятті рішення щодо експорту до ЄС необхідно прорахувати економіку проекту, затрати на зміни у виробничому процесі та звернути увагу на якість води;

2. Процедура підготовки до експорту є досить прозорою та зрозумілою;

3. Можливість експорту до ЄС надає можливість підвищити якість продукції та освоїти нові ринку збуту;

4. Сама підготовка до налагодження експорту до ЄС може стати вдалим стартом для підвищення якості продукції та зміни статусу “регіонального виробника”, відкриє перспективу;

5. Навіть, якщо експорт до ЄС поки не здається вигідним, запроваджені зміни теж позитивно вплинуть на якість продукції та розширить ринки (альтернатива – Китай, Індія, Турція, Ізраїль, інші країни Близького Сходу); та

6. Підготовка до експорту може покращити відносини виробника та Держветфітослужби.

(Публикуется на языке оригинала)

 

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/Visim-krokiv-do-YES-yuridichno-organizacijni-aspekti-pidgotovki-pidpriyemstva-11540

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!