Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Важливі роз’яснення ДФС на 16 вересня 2016 року

September 16, 2016

Спецрежим з ПДВ, податковий кредит, акцизний податок з реалізації пального, неприбуткові організації, коригування при форс-мажорі, орендна плата за землю, контрольовані операції — спеціалісти Uteka зробили добірку найбільш важливих роз’яснень ДФС у зручній табличній формі.

Реквізити

Назва

Суть разяснення

ПДВ, податок на прибуток

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 11.08.2016 № №1847/10/10-36-12-02
 

Здійснення сільгосппідприємством-спецрежимником видів діяльності, не внесених до Реєстру: у якій деці відображати?

 

У разі здійснення сільгосппідприємством - суб'єктом спецрежиму операцій з постачання товарів (послуг), одержаних від здійснення видів діяльності, не внесених до Реєстру, податкові зобов'язання з ПДВ за операціями з постачання таких товарів (послуг) нараховуються і сплачуються до бюджету у загальновстановленому порядку та відображаються у податковій декларації з ПДВ із позначкою "0110".

При цьому суми ПДВ, нараховані (сплачені) при придбанні товарів (послуг), призначених для використання у видах діяльності, не внесених до Реєстру, включаються до складу податкового кредиту з ПДВ декларації з ПДВ із позначкою "0110".

Лист ГУ ДФС у Миколаївській області у листі від 12.09.2016 № 2653/10/14-29-12-01-10

Щодо формування податкового кредиту з ПДВ на підставі рахунків за централізовані водопостачання та водовідведення

 

Якщо рахунок, що виставляється платнику податку за фактично надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, то такий рахунок для отримувача послуг є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної.

Нормами ПКУ не передбачено віднесення до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної суми ПДВ у розмірі суми передоплати, якщо така міститься у виставлених рахунках.

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 05.09.2016 № 19706/10/26-15-12-05-11

Щодо коригування (зменшення) доходів та зобов'язань з ПДВ при форс-мажорі
 

Оскільки оплата за Актами наданих послуг (оренди) здійснена у повному обсязі, доходи та податкові зобов’язання по зазначених послугах враховані у фінансовій та податковій звітності, то підстави для коригування (зменшення) доходів та податкових зобов’язань з податку на додану вартість відсутні. 

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 06.09.2016 № 2971/10/08-01-12-03-11

Щодо коригування фінрезультату до оподаткування на резерв сумнівних боргів
 

Платник податку збільшує фінрезультат до оподаткування на суму понесених у звітному періоді витрат на формування резерву сумнівних боргів. На суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, платник має право на зменшення фінансового результату до оподаткування. У разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів, фінрезультат до оподаткування, який визначений у фінзвітності, не підлягає зменшенню на суму списаної заборгованості. При цьому, на суму витрат від списання понад суму резерву сумнівних боргів дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам безнадійної, підлягає збільшенню фінрезультат до оподаткування.

Лист ДФС від 30.08.2016 № 18727/6/99-99-15-02-02-15 
 

Операція зі збільшення статутного капіталу внеском учасника товариства не є контрольованою

Оскільки операції із збільшення статутного капіталу внеском учасника підприємства корпоративними правами в іншій ніж цінні папери формі не приймають участі при формуванні об’єкта оподаткування податком на прибуток, то такі операції не є контрольованими.

ПДФО

Лист ДФС від 30.08.2016 № 18794/6/99-99-13-02-03-15

Орендна плата за землю у разі смерті орендодавця: чи відображається у ф. № 1ДФ?
 

У разі смерті платника податку-орендодавця ПДФО (за відсутності податкових зобов'язань як нерезидента згідно з ПКУ) за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який припадає смерть такого платника податку.

У ф. № 1ДФ відображається також і орендна плата, нарахована та виплачена на користь спадкоємців.

Акцизний податок

Лист ДФС від 01.09.2016 №18911/6/99-99-12-03-03-15

 

Анулювання реєстрації платника акцизного податку з реалізації пального: що з Актом інвентаризації?

 

ПКУ та Порядком заповнення та подання Акта інвентаризації обсягів залишку пального можливість скасування поданого до контролюючого органу Акта не передбачена. Суб’єкт господарювання може звернутись до контролюючого органу, до якого поданий Акт інвентаризації обсягів залишку пального, з проханням провести перевірку зазначених у ньому даних. Дані акта можуть бути перевірені контролюючим органом протягом шести календарних місяців із дня його подання.

Неприбуткові організації

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 06.09.2016 №2970/10/08-01-12-03-11

Профспілка отримує дохід від продажу створеного нею підприємства: що зі статусом неприбутковості?  

У разі отримання профспілкою, яка включена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, прибутку (доходу) від продажу створеного нею підприємства та використання їх виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами, зазначена операція не є об’єктом оподаткування податком на прибуток та підставою для виключення організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Vazhnye-razyasneniya-GFS-na-16-sentyabrya-2016-goda

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!