Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

У ВР передумали позбавляти громадянства за деякі злочини

July 20, 2016

У парламенті задумалися - чи варто позбавляти громадянства України осіб, щодо яких набрав законної сили обвинувальний вирок суду за вчинення злочину проти основ національної безпеки України. Незважаючи на протести Головного науково-експертного управління ВР, відповідний проект вирішили не відхиляти, а направити на доопрацювання.
Відповідну пропозицію щодо законопроекту № 4115 "Про внесення зміни до статті 19 Закону України" Про громадянство України "(щодо втрати громадянства України за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України)" містить висновок комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Проект про доопрацювання ініціативи депутатів був зареєстрований в ВР 18 липня.
Хоча члени Комітету і відзначили, що даний законопроект не повною мірою враховує вимоги статті 25 Конституції України, яка передбачає, що громадянин України не може бути позбавлений громадянства, і положення ратифікованих Україною міжнародних конвенцій, вони вважають актуальною проблему посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України. З огляду на це було прийнято рішення рекомендувати ВР за результатами розгляду в першому читанні повернути проект на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи.
Слід зауважити, що з висновку комітету незрозуміло, яким же чином слід переробити проект, адже по суті він тільки одну норму - про позбавлення громадянства. А це, як визнають члени комітету, не узгоджується з положеннями Основного Закону.
У свою чергу Головне науково-експертне управління ВР більш категоричну думку, експерти якого вважають, що ГНЕУ не може підтримати такий проект.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/V-VR-peredumali-lishat-grazhdanstva-za-nekotorye-prestupleniya .

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!