Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

У Раді зареєстровано законопроект про створення кредитних реєстрів

September 16, 2015

До Верховної Ради внесено законопроект №3111 про створення та веденні кредитних реєстрів. Текстом законопроекту розпорядженні Delo.UA.

Як повідомляється в пояснювальній записці, метою законопроекту є удосконалення банківського регулювання та нагляду, зниження рівня кредитного ризику, забезпечення безпеки банківських операцій, підвищення надійності та стабільності банківської системи та захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків.

Для цього вносяться відповідні зміни до Закону "Про Національний банк" і в Закон "Про банки і банківську діяльність".

На думку авторів проекту, кредитний реєстр має стати важливим інструментом банківського нагляду. Метою створення реєстру також є поліпшення оцінки банками кредитного ризику і зниження частки проблемних кредитів.

Таким чином, введення в законодавче поле пропонованих законопроектом змін дозволить здійснювати моніторинг концентрації кредитного ризику і, в тому числі, посилить моніторинг великих бізнес-груп (зокрема, пов'язаних з власниками банків).

Законопроект, серед іншого, передбачає надання права Національному банку на:

- Створення та ведення кредитного реєстру;

- Отримання від банків для цілей ведення кредитного реєстру інформації щодо юридичної або фізичної особи - сторони кредитної операції без згоди цієї особи;

- Використання інформації з кредитного реєстру для цілей банківського регулювання і нагляду, включаючи нагляд на консолідованій основі, а також управління кредитним ризиком у банках;

- Надання банкам інформації з кредитного реєстру для зменшення ризиків за кредитними операціями.

Разом з цим на банки покладається ряд зобов'язань, зокрема:

- Надання інформації кредитним реєстром Національного банку. Це стосується, в тому числі, неплатоспроможних і ліквідованих банків.

- Повідомлення клієнтів про те, що інформація про них потрапить в кредитний реєстр.

У той же час, міжнародний досвід свідчить про те, що в більшості країн паралельно існують як державні кредитні реєстри (зокрема, створені в центральних банках), так і приватні бюро кредитних історій.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що кредитний реєстр Національного банку не розглядається як заміна приватних бюро кредитних історій, що функціонують в Україні відповідно до Закону "Про організацію формування та обігу кредитних історій", а як важлива складова системи обміну інформацією, необхідною для здійснення кредитування.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/U-Radi-zareyestrovano-zakonoproekt-pro-stvorennya-kreditnix-reyestriv-9541

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!