Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

У Раді хочуть, щоб Кабмин провів перерахунок ціни на газ для населення

January 14, 2016

04 січня у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови № 3747 «Про проведення перерахунку ціни на газ для населення». Автори документу – Березюк О., Ляшко О., Тимошенко Ю. тощо.

Проектом пропонується рекомендувати Кабінету Міністрів забезпечити виконання (далі цитата):

1. Проведення перерахунку ціни на газ для населення із врахуванням зниження ціни на газ власного видобутку та ціни на газ, імпортованого з Російської Федерації.

2. Встановлення реальної пільгової граничної роздрібної ціни на природний газ, який використовується населенням для індивідуального опалення або комплексно (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) та збільшити норму споживання до 400 куб. метр на місяць для комплексного споживання.

3. Розглянути можливість встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення, диференційовано залежно від річного обсягу та видів споживання на економічно обґрунтованому рівні.

При цьому в пояснювальній записці констатується, що є пропозиція встановити ціну на газ для населення з 01 січня 2016 року на рівні не більше 3000 грн. за 1000 куб. м.

Свою ініціативу нардепи обґрунтовують таким чином (цитата):

За підрахунками фахівців Україна посідає третє місце по видобутку газу в Європі. У 2014 році видобуток становив 13,9 млрд. кубометрів газу (для потреб населення України необхідно приблизно 18 млрд. м куб.), тобто Україні необхідно закупати не більше 5 млрд. АТ «Газпром» в поточному році продає Україні газ по ціні 227 доларів за одну тис. кубометрів (це приблизно по 5 тис.грн. по курсу НБУ). Газ власного видобутку коштує від 684 грн. до 1590 грн./тис. кубометрів.

Ціна на газ для теплокомуненерго (ТКЕ) становить 2994 грн/тис. кубометрів, з 1 січня 2016 року НАК "Нафтогаз України" знижує ціни на газ промисловим споживачам, бюджетним та іншим організаціям і в залежності від умов оплати, обсягів закупівлі та стану попередніх розрахунків з Нафтогазом, ціна газу для цих споживачів складатиме від 5780 до 6398 гривень за тисяч кубометрів (без ПДВ та вартості транспортування), а тариф, встановлений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг для населення - 7199 грн./тис. кубометрів.

Ця ціна також була встановлена постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період)» від 1 жовтня 2015 р. № 758. Також цією постановою встановлено пільгову граничну роздрібну ціну на природний газ на період з 1 жовтня 2015 р. по 31 березня 2016 р. (включно), який використовується населенням для індивідуального опалення або комплексно (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води), в розмірі 3,6 гривні за 1 куб. метр у разі використання до 1200 куб. метрів природного газу (включно) протягом зазначеного періоду.

Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 583 від 03.03.2015 року «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення» була предметом розгляду Окружного адміністративного суду міста Києва, який своїм рішенням від 03 листопада 2015 року № 826/9907/15 визнав вказану Постанову незаконною та нечинною з моменту її прийняття.

Це є ще одним доказом того, що ціна на газ має бути нижчою з урахуванням складової видобутого в 2015 році газу в Україні по ціні 1590 грн/тис. кубометрів.

З огляду на штучне завищення ціни природного газу для потреб населення та у зв’язку із рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва, яким Постанову Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 583 від 03.03.2015 року «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення» визнано незаконною та нечинною з моменту її прийняття.

Беручи до уваги низький рівень доходів громадян України, з метою подолання зубожіння населення, упередження соціального вибуху та боротьби з корупцією на державному рівні.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/U-RADI-XOCHUT-SHHOB-KABMIN-PROVIV-PERERAXUNOK-CINI-NA-GAZ-DLYA-NASELENNYA-12678

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!