Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Затверджено критерії та порядок відбору банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки НБУ

October 5, 2016

Правління Національного банку України 28 вересня 2016 року прийняло постанову № 389 “Про затвердження Положення про критерії та порядок відбору банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку України” (далі – Постанова № 389).
Нагадаємо, що у серпні 2016 року затверджено Концепцію організації готівкового обігу в Україні, якою передбачено перехід на делеговану модель готівкового обігу. Наразі тривають зустрічі з банківсько спільнотою з цього приводу.
Відповідно Національний банк розміщуватиме свої запаси банкнот і монет в сховищах уповноважених банків.
Постановою № 389 визначено критерії, за якими здійснюватиметься відбір банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку України, та порядок визначення статусу уповноважених банків.
Зокрема для відбору банків застосовуватимуться такі критерії:
1) держава володіє часткою статутного капіталу понад 75% або контрольний пакет яких належить міжнародним фінансовим та банківським установам, які мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу від міжнародно-визнаних рейтингових агенцій. Банки, які відповідають цьому критерію, не залучатимуться до зберігання запасів готівки Національного банку, якщо щодо них або до власників істотної участі в них, або до пов’язаних з ними осіб, або до їх кінцевих бенефіціарних власників застосовано санкції іноземними державами – членами Організації економічного співробітництва та розвитку, Європейським Союзом чи Україною;
2) які здійснюють на підставі письмового дозволу Національного банку України операції “Перевезення валютних цінностей та інкасація коштів” не менше ніж 10 років.
Статус уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку України, визначається рішенням Правління Національного банку України.
Наразі вищезазначеним критеріям відповідають АТ “Ощадбанкˮ, ПАТ “Укргазбанкˮ, АТ “Райфайзен Банк Авальˮ, АТ “УкрСиббанкˮ.
Також Постановою № 389 визначаються підстави для позбавлення банку статусу уповноваженого. Йдеться про невідповідність банку вищезазначеним критеріям та порушення ним умов договору про зберігання запасів готівки чи  вимог нормативно-правових актів Національного банку.
Постанова № 389 набирає чинності з 5 жовтня 2016 року.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Utverzhdeny-kriterii-i-poryadok-otbora-bankov-kotorye-mogut-privlekatsya-k-xraneniyu-zapasov-nalichnosti-NBU

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!