Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Затверджено Порядок перевірок контрольованіх операцій

April 27, 2016

Мінфін прийняв наказ від 10.03.16 р № 344 "Про затвердження Порядку проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій".
Проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій (далі - перевірка контрольованих операцій) є формою податкового контролю для встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципом «витягнутої руки».
Перевірка контрольованих операцій проводиться за наявності підстав, визначених підпунктами 39.5.2.1 підпункту 39.5.2 пункту 39.5 статті 39 розділу I і підпунктами 78.1.14 - 78.1.16 пункту 78.1 статті 78 глави 8 розділу II ПК.
Перевірка контрольованих операцій є документальною позаплановою перевіркою. Тривалість перевірки контрольованих операцій не повинна перевищувати 18 місяців.
Кожні 6 місяців проведення перевірки контрольованих операцій контролюючий орган, яким проводиться така перевірка, надає платнику податків інформацію в довільній формі про поточний стан проведення перевірки.
Для прийняття рішення про проведення перевірки контрольованих операцій керівник контролюючого органу направляє ДФС інформаційне повідомлення з обґрунтуванням підстав для проведення перевірки. Згода або мотивовану відмову надається ДФС протягом 7 робочих днів з дати отримання інформаційного повідомлення.
Платник податків зобов'язаний надати посадовим особам контролюючого органу, які проводять перевірку, документи, пов'язані з предметом перевірки, протягом 10 днів з початку перевірки. Під час проведення перевірки посадові особи контролюючого органу мають право отримувати від платника податків додаткові документи, що підтверджують здійснення фінансово-господарських операцій, відповідність умов контрольованих операцій принципом «витягнутої руки», повноту нарахування та сплати податків під час проведення контрольованих операцій. Такі документи надаються платником податків на усний запит посадових осіб, які проводять перевірку, в узгоджений з платником податків термін.
У разі необхідності термін проведення перевірки може бути продовжений не більше ніж на 12 місяців.
Якщо за результатами перевірки виявлено, що умови контрольованої операції відрізняються від умов, які відповідають принципу «витягнутої руки», що призвело до заниження суми податку, складається акт перевірки. Якщо такі порушення відсутні, складається довідка.
У разі незгоди платника податків з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті про результати перевірки, можна подати заперечення до контролюючого органу, який проводив перевірку, протягом 30 календарних днів з дня отримання акта. Платник податків має право брати участь у розгляді заперечень.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Utverzhden-Poryadok-proverok-kontroliruemyx-operacij.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!