Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Удосконалено Положення про застосування Нацбанком стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи

February 25, 2016

Нацбанк постановою від 18.02.16 р. № 90 затвердив зміни до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи.
Зокрема, Положення доповнено новими нормами, якими передбачено, що Нацбанк може надати банку кредит овернайт та/або кредит рефінансування на погашення раніше отриманого кредиту овернайт та/або кредитів рефінансування під заставу державних облігацій України та/або депозитних сертифікатів, якщо банк подав заявку на одержання кредиту овернайт та/або на участь у тендері з підтримання ліквідності банків, проведення якого припадає на строк погашення кредиту овернайт та/або кредитів рефінансування. Банк погашає частину кредитів, для остаточного погашення яких планується отримати новий кредит овернайт та/або кредит рефінансування без одночасного часткового вивільнення заставлених активів (майна).
Кількість разів одержання банком кредиту овернайт та/або кредиту рефінансування на погашення раніше отриманих кредитів не обмежується.
Банк може отримати кредит овернайт та/або кредит рефінансування на погашення раніше отриманого кредиту овернайт та/або кредитів рефінансування в сумі, більшій або, яка дорівнює залишку кредитів, строк погашення яких настав за умови надання банком достатнього обсягу заставлених активів (майна), за рахунок якого Нацбанк має право задовольнити свої вимоги за кредитом у повному обсязі.
Банк сплачує нараховані проценти за кредитом, що погашається в день його погашення.
Крім цього, визначено, що Нацбанк може здійснити заміну або збільшення/зменшення предмета застави за кредитом рефінансування на такий самий або інший вид активу (майна), що зазначався в повідомленні про оголошення проведення тендера з підтримання ліквідності банків, відповідно до якого було надано кредит рефінансування. Заміна або збільшення/зменшення заставлених активів здійснюється шляхом блокування в першу чергу наданих банком нових активів (майна) та за їх рахунок збільшення обсягу застави з подальшим розблокуванням активів (майна), що підлягають вивільненню з-під застави.
Заміна або зменшення предмета застави за кредитом рефінансування здійснюється за умови надання банком у заставу достатнього обсягу заставлених активів (майна) за справедливою вартістю для задоволення вимог Нацбанку за цим кредитом.
Підставою для здійснення Нацбанком заходів щодо заміни або збільшення/зменшення предмета застави (майна) є заявка банку на заміну (збільшення/зменшення) заставлених активів (майна) за кредитом рефінансування та повідомлення Нацбанку про задоволення заявки на заміну (збільшення/зменшення) заставлених активів (майна) за кредитом рефінансування, які є невід'ємними частинами генерального кредитного договору.
Зміни до Положення набирають чинності з 4 квітня 2016 року.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Usovershenstvovano-Polozhenie-o-primenenii-Nacbankom-standartnyx-instrumentov-regulirovaniya-likvidnosti-bankovskoj-sistemy.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!