Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Управління ризиками депозитарної діяльності

March 25, 2013

Затверджено Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на ФР - депозитарної діяльності та вимог до системи управління ризиками. 
Положення поширюється на професійних учасників ФР, що здійснюють депозитарну діяльність депозитарію або зберігача ЦП, діяльність з ведення реєстру власників іменних ЦП, розрахунково-клірингову діяльність. 
Визначено основні види ризиків такої діяльності: ризик настання неплатоспроможності та банкрутства підприємства (фінансовий ризик); технічний ризик; операційний ризик; правовий ризик; ризик втрати ділової репутації; ризик настання форс-мажорних обставин. Крім того, встановлені пруденційні нормативи для вимірювання та оцінки ризиків. 
Відповідно до обсягу та характеру своєї діяльності та з урахуванням профілю ризиків фінансова установа має розробити внутрішню систему заходів із запобігання та мінімізації впливу ризиків, що складається з таких обов`язкових елементів, як система управління ризиками, система внутрішнього контролю та аудиту, система корпоративного управління. Реалізація функцій системи управління ризиками забезпечується створенням спеціального структурного підрозділу або призначенням відповідального працівника, що мають бути відокремленими (незалежними) від підрозділів, з діяльністю яких пов`язано виникнення ризиків.

Рішення НКЦПФР від 15.01.13 р. № 37 набуло чинності з 22.02.13 р. («Офіційний вісник України» від 22.02.13 р. № 12). Окремі положення набудуть чинності з 01.01.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!