Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зменшення статутного капіталу підприємства: правові аспекти

June 9, 2017

Розмір статутного капіталу (далі – СК) підприємства може бути змінено: збільшено або зменшено. У консультації розглянемо, які документи потрібно при цьому оформити та які вимоги законодавства до таких найпоширеніших видів підприємств, як товариство з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ), приватне підприємство (далі – ПП) та акціонерне товариство (далі – АТ).

Порядок зменшення СК ТОВ

Необхідність зменшення розміру СК виникає з різних причин. Зокрема, законодавством установлено такі:
·          один з учасників виходить із ТОВ, і йому виплачується вартість майна пропорційно до його частки в СК (ст. 54 Закону № 1576). Зазначимо, що такий вихід не завжди вимагає зменшення СК. Наприклад, учасники, які залишилися, приймають рішення зберегти колишній розмір СК і здійснюють додаткові внески для забезпечення нормальної діяльності товариства (так сказати, заповнюють втрачене в результаті виходу учасника);
·          із ТОВ виключено учасника (ст. 64 Закону № 1576). При цьому вибулому також потрібно виплатити вартість майна пропорційно до його частки в СК. Як і в попередньому випадку, учасники можуть прийняти рішення не зменшувати СК;
·          учасники ТОВ не внесли повністю свої частки до СК і згідно зі ст. 52 Закону № 1576 можуть прийняти рішення про зменшення СК;
·          якщо після закінчення другого або кожного наступного фінансового року вартість чистих активів ТОВ виявилася менше розміру СК, товариство зобов'язане оголосити про його зменшення та зареєструвати у встановленому порядку відповідні зміни до статуту (ч. 4 ст. 144 ЦК).

При зменшенні СК ТОВ слід дотримуватися ряду правил, передбачених Законом № 1576.
Правило 1. Рішення про зменшення розміру СК стосується компетенції вищого органу ТОВ – загальних зборів учасників (ст. 59).
Правило 2. Не можна зменшити СК при наявності заперечень кредиторів (ст. 16).
Правило 3. Рішення про зменшення СК набуває чинності через три місяці після держреєстрації та оприлюднення цього факту у встановленому порядку (ст. 56).
Правило 4. Рішення про зменшення СК повинне бути відправлене поштою всім кредиторам товариства в 3-денний строк із дня його прийняття (ст. 52).
Правило 5. Зміни в статуті підприємства, пов'язані зі зміною розміру СК, підлягають держреєстрації у встановленому законом порядку (ст. 52).
З урахуванням вищевикладених вимог законодавства процедура зменшення СК ТОВ повинна проходити таким чином.

Етап 1. Прийняття рішення про зменшення розміру СК загальними зборами учасників ТОВ та оформлення цього рішення відповідним протоколом.
Етап 2. Письмове повідомлення всіх кредиторів ТОВ про прийняте рішення (див. вище правило 4). Урахуйте, що кредитори в цьому випадку мають право вимагати дострокового погашення зобов'язань і відшкодування їм збитків.
Етап 3. Державна реєстрація змін розміру СК ТОВ.

Які документи потрібні для держреєстрації змін у статуті, пов'язаних зі зменшенням СК?
Держреєстрація змін розміру СК здійснюється за правилами, установленими Законом № 755. Для цього суб'єкту держреєстрації треба подати документи, перелічені в ч. 4 ст. 17 Закону № 755, а саме:
·          заяву про держреєстрацію змін у відомостях про юрособу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань (далі – ЄДР), за формою 3, затвердженою Наказом № 3268/5;
·          примірник оригіналу (або нотаріально засвідчену копію) рішення вповноваженого органу управління юрособи про зміни, які вносяться до ЄДР. У нашому випадку таким документом буде протокол загальних зборів учасників ТОВ, на якому були затверджені зміни до статуту, пов'язані зі зменшенням СК;
·          документ, що підтверджує сплату адміністративного збору. Розмір такого збору визначено ст. 36 Закону № 755 і становить у даному випадку 0,3 прожиткового мінімуму, установленого на 1 січня поточного року, з округленням до найближчих 10 грн. У 2017 році збір становитиме 480 грн. (1 600 грн. х 0,3);
·          статут ТОВ у новій редакції. Зверніть увагу: згідно з вимогами Закону № 755 внести зміни до установчих документів можна тільки шляхом їх викладу в новій редакції (п. 11 ст. 15).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!