Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Українці зможуть зараховувати інвалюту від родичів на власні поточні рахунки

April 14, 2016

Національний банк України розширив спектр операцій  із зарахування коштів в іноземній валюті на власні поточні рахунки  фізичних осіб на території України.
Це передбачено постановою Правління НБУ від 12.04.16 р. № 256 «Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 16.09.13 р. № 365».
Сьогодні надходження в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи  зараховуються лише такого походження:
- проценти, нараховані за залишками коштів на власному або вкладному (депозитному) рахунках;
- кошти, які надходять з іншого власного рахунку цієї фізичної особи;
- кошти, які вносяться готівкою власником цього рахунку.
Зарахування інших надходжень в межах України (за окремими винятками) на  поточний рахунок в іноземній валюті досі не здійснювалося. Такі  надходження мали продаватися на міжбанківському валютному ринку України  та на рахунок зараховувалися  у гривневому еквіваленті.
Національний банк розширив можливості зараховувати  в межах України на власний поточний рахунок фізичної особи кошти в інвалюті з інших джерел. Зокрема:
- кошти, отримані від родичів у безготівковій формі;
- кошти, отримані за рішенням суду або за рішенням інших органів (посадових осіб), яке підлягає примусовому виконанню;
- кошти, отримані за операціями з цінними паперами іноземних емітентів, що в установленому порядку допущені до обігу в Україні, у тому числі виплата доходу за цими цінними паперами (подвійний лістинг).
Нагадаємо, 29 лютого 2016 року Правління НБУ затвердило Постанову № 123 «Про внесення змін до Правил здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні», якою чітко окреслило коло осіб, які розуміються в якості "родичів". Починаючи з 2 березня поточного року, це поняття  охоплює батька, мати, вітчима, мачуху,  сина, дочку, пасинка, падчерку, бабу, діда, прабабу, прадіда, внуків, правнуків, брата, сестру (повнорідних і неповнорідних), двоюрідних братів і сестер, тітку, дядька, племінницю, племінника, усиновлювача, усиновленого опікуна чи піклувальника, особу, яка перебуває під опікою або піклуванням, чоловіка, дружину.
Постанова набуває чинності 14 квітня 2016 року.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Ukraincy-mogut-zachislyat-valyutu-ot-rodstvennikov-na-sobstvennye-tekushhie-scheta.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!