Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Українцям затвердили нові правила розподілу бізнесу між подружжям

July 20, 2016

Подружжя в Україні більше не зобов'язані повністю ділити свій бізнес в разі розлучень. Так постановив Верховний суд, який, розглядаючи справу №6-1327цс15, ухвалив, що придбане для бізнесу майно в шлюбі може бути особистою власністю безпосереднього власника компанії - чоловіка або дружини.
ВСУ постановив, що не в кожному випадку розділ майна (в разі розлучення подружжя) повинен проходити 50/50, як з усім іншим добром нажите в шлюбі. Власник ФЛПа (фізособи-підприємця) може мати особисте майно в своєму бізнесі. І він або вона не завжди зобов'язані їм ділитися. Все залежить від правого режиму майна: чи це особиста приватна власність або спільна сумісна власність сім'ї. Верховний суд розмежував ці два режими. Необхідний довести за чиї кошти було придбано майно. Крім того, майно, що використовується у професійній діяльності, залишається у того з подружжя, який ним користується, проте його вартість повинна бути врахована при розділі.
Рішенням №6-1327цс15 майно фізичної особи-підприємця віднесено до категорії речей для професійної діяльності, які відповідно до ч. 4 ст. 61 Сімейного кодексу є спільною сумісною власністю.
ВСУ, ймовірно, керувався тим, що при застосуванні цієї норми слід визначати, за рахунок спільних або за рахунок особистих коштів купувалися речі для професійної діяльності. У першому випадку, навіть якщо ними буде користуватися тільки один з подружжя, на них буде поширюватися правовий режим спільної сумісної власності, в останньому - особистої приватної власності.
Юристи запевняють, що українські чоловіки не перший рік сперечаються в судах по розділу бізнесу. А тому правознавці вітають роз'яснення ВСУ (правову позицію), яке суд зараз видав.
За словами експертів, виходячи з поточної судової практики, майно ФОП визнається особистої сумісною власністю в двох випадках:
    чоловік, зареєстрований як фізособа-підприємець, набував майно за договором як фізична особа (не як суб'єкт підприємницької діяльності), навіть якщо таке майно за своєю природою використовується виключно в бізнесі (вантажні фури, склади і т.п.).
    стороною договору хоч і був ФОП, проте доведено, що джерелом придбання майна за таким договором були спільні кошти подружжя.
В інших же випадках, за умови доведеності придбання майна фізособою-підприємцем для здійснення підприємницької діяльності за рахунок його / її особистих коштів, судова практика визнає таке майно особистою приватною власністю.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Ukraincam-utverdili-novye-pravila-razdela-biznesa-mezhdu-suprugami

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!