Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Кримінальна відповідальність керівника підприємства за законодавством України

July 21, 2016

Здійснення господарської діяльності в Україні є не лише ризикованим з економічної точки зору, а й покладає велику відповідальність на керівника підприємства, у тому числі й кримінальну. Керівник підприємства є не лише особою, що здійснює представництво підприємства перед іншими юридичними особами, а і суб’єктом, який несе відповідальність за неправомірні дії.
Дана стаття присвячена кримінальній відповідальності саме керівника підприємства, яка визначена на сьогодні у законодавстві України. Керівник (директор) будь-якого підприємства виконує наступні функції: представляє підприємство перед іншими особами (держава, юридичні та фізичні особи); укладає від імені підприємства угоди та вчиняє інші юридично значимі дії; може письмово доручати виконання своїх обов'язків іншій особі. Повноваження керівника підтверджуються наказом та Випискою або Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.
Законодавство України не містить визначення керівника чи директора, у Законі України «Про господарські товариства» згадується така посада як директор. У КК України під поняттям «керівник» (директор) підприємства» розуміється службова особа, яка постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснює функції представника, а також постійно чи тимчасово обіймає на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконує такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважною службовою особою підприємства, установи, організації (ч. 3 ст. 18 КК України).
Більш конкретне визначення міститься у розділі ХІV-I КК України «Заходи кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб» де у примітці до ст. 96-3 визначено, що під уповноваженими особами юридичної особи слід розуміти службових осіб юридичної особи, а також інших осіб, які відповідно до закону, установчих документів юридичної особи чи договору мають право діяти від імені юридичної особи.
У кримінальному праві керівник підприємства розуміється як спеціальний суб’єкт злочину, а тому й тлумачиться за допомогою поняття «службова особа». Кримінальна відповідальність керівника підприємства передбачена різними складами злочинів, які можна розподілити на групи: злочини у господарській сфері; злочини у сільськогосподарській сфері, злочини у сфері службової діяльності.

Докладніше дивись за посиланням: http://protokol.com.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Ugolovnaya-otvetstvennost-rukovoditelya-predpriyatiya-po-zakonodatelstvu-Ukrainy

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!