Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Облікова ставка НБУ впливає на розмір пені

June 29, 2016

Після закінчення встановлених ПОДАТКОВИМ КОДЕКСОМ УКРАЇНИ  строків погашення узгодженого грошового зобов'язання, на суму податкового боргу нараховується пеня.
Формула для розрахунку пені, передбачена підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 ПКУ:  погашення податкового боргу х Кднів : 100% х облікова ставка НБУ х 1,2.
В такому випадку нарахування пені розпочинається:

  • при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків – від першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання;
  • при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами – від першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні – рішенні.

Пеня, визначена пп. 129.1.1 ПКУ, нараховується на суму податкового боргу із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення такого податкового боргу або на день його погашення (залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою), за кожний календарний день прострочення у його сплаті.
Також пеня нараховується на суму заниження податкового зобов’язання із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження (пп. 129.1.2 ПКУ).
Ще одна підстава врахувати облікову ставку – при нарахуванні пені у день настання строку погашення податкового зобов'язання, визначеного податковим агентом при виплаті (нарахуванні) доходів на користь платників податків – фізичних осіб, та (або) контролюючим органом під час перевірки такого податкового агента (пп. 129.1.3 ПКУ). Пеня нараховується із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виплати (нарахування) доходів на користь платників податків – фізичних осіб.
Згідно з п. 129.3 ПКУ, нарахування пені закінчується, зокрема, в день зарахування коштів на відповідний рахунок Держказначейства та (або) в інших випадках погашення податкового боргу та грошових зобов'язань.
Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки з 18% до 16.5% річних з 24 червня 2016 року. Попередня ставка діяла з 27 травня поточного року.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Uchetnaya-stavka-NBU-vliyaet-na-razmer-peni

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!