Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Транспортне експедирування: які умови слід включити до договору

November 11, 2014

Багато суб`єктів господарювання користуються послугами транспортно-експедиторських підприємств: як для перевезення, так і для експедирування вантажів. Облік операцій за цими видами послуг має свої особливості. І тут багато що залежить від умов укладених договорів на надання послуг.

Що є договором транспортного експедирування вантажів із правової точки зору?

Цей договір є різновидом договору на надання послуг. Одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок іншої сторони (клієнта) надати або організувати надання визначених договором послуг, пов`язаних із перевезенням вантажу (ч. 1 ст. 929 ЦК, ч. 1 ст. 316 ГК).

Тобто експедитор може надавати послуги клієнту або сам, або залучати для цього третіх осіб. Причому вести справи із третіми особами він може як від свого імені, так і від імені клієнта. Як бачите, транспортне експедирування є комплексною, багатоплановою послугою. Тому, як ми сказали вище, договір часто містить елементи різних правочинів, таких як комісія, доручення, перевезення, зберігання тощо.

Які документи складаються для підтвердження факту надання транспортно-експе­диторських послуг? Чи повинен експедитор подавати замовнику звіт посередника (за типом звіту комісіонера)?

Статтею 9 Закону № 1955 передбачено, що перевезення вантажу підтверджується єдиним транспортним документом або комплектом документів (залізничних, автомобільних, авіаційних накладних, коносаментів тощо), які відображають шлях проходження вантажу від пункту відправлення до пункту призначення.

Проте транспортні документи не завжди можуть підтвердити факт надання всього комплексу послуг експедитора, а також вартість цих послуг. Тому на практиці сторони договору складають ще первинний документ, який підтверджує факт надання експедитором усього комплексу послуг згідно з договором. Який саме документ складається в цьому випадку, законодавство не передбачає. Це може бути і звіт експедитора (аналогічно до звіту комісіонера), акт виконаних робіт (наданих послуг). Не важливо, як буде названо цей документ. Головне, щоб у ньому були всі реквізити первинного документа, передбачені ст. 9 Закону від 16.07.99 р. № 996-XIV.

У договорі сторони мають зазначити форму та порядок складання такого документа: його назву, обов`язкові реквізити, строки складання і підписання сторонами.

Чи повинен експедитор подавати клієнту дані про всі суми, сплачені третім особам, і підтверджувати ці витрати копіями первинних документів?

У ст. 9 Закону № 1955 (ч. 8–10) сказано, що за договором транспортного експедирування клієнт повинен не лише оплатити надані йому послуги, але й компенсувати витрати експедитора:

– на оплату послуг третіх осіб, залучених для виконання договору,

– на сплату зборів (обов`язкових платежів).

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб`єктами господарювання, які залучалися до виконання договору. Значить, експедитор має подати клієнту копії документів, які підтверджують такі витрати. Цей момент радимо зафіксувати в договорі.

Ви можете ознайомитися з даною темою у повному обсязі в «БАЛАНС», 2014, № 92-93. Тема номера: «Транспортне експедирування: варіанти договорів, облік і звітність».

 

Новини за темою:
На підприємця-єдинника працює фізособа зі своїм автомобілем: як оформити відносини?
Нікчемність правочину встановлюється судом, а не податковою інспекцією 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!