Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Товари придбані підзвітною особою у єдинника: чи потрібно нараховувати ПДФО та військовий збір?

July 2, 2015

Підзвітною особою був придбаний товар у підприємця – платника єдиного податку. Чи потрібно при виплаті доходу такому підприємцеві утримати ПДФО та військовий збір?
Згідно з п. 297.1 ПК підприємці – платники єдиного податку не є платниками ПДФО та військового збору.
Проте в податкового агента повинні бути підстави для того, щоб не утримувати ПДФО та військовий збір при виплаті доходу підприємцеві. Іншими словами, потрібний документ, який підтвердить податковий статус отримувача доходу.
Завважимо, що ПК не зобов`язує єдинників подавати податковому агентові документи, що підтверджують їх податковий статус. Проте, щоб уникнути конфліктів із контролюючими органами, рекомендуємо податковим агентам ці документи все ж таки отримати. Зробити це податковий агент може таким чином:
·          попросити в підприємця копію витягу або виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців;
·          самостійно на дату виплати доходу взяти дані з Реєстру платників єдиного податку, який оприлюднено на офіційному сайті ДФС. Для цього податковому агенту необхідно мати такі відомості про підприємця: прізвище, ім`я, по батькові, ідентифікаційний (податковий) номер (або серія і номер паспорта для тих підприємців, у яких немає податкового номера).

За матеріалами журналу „БАЛАНС: Просто про облік” від 02.07.15 р. № 54.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!