Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Товарний кредит з відсотками: правові та облікові аспекти

November 14, 2014

Останнім часом усе більшої популярності набуває товарний кредит з відсотками, адже в умовах фінансової нестабільності підприємствам невигідно кілька місяців чекати на оплату поставленого товару.

Правовий аспект

Договором купівлі-продажу може бути передбачено продаж товарів із відстроченням або із розстроченням платежу. Тобто для продажу товарів (послуг) у кредит достатньо передбачити умови такого кредитування в договорі купівлі-продажу. Зокрема, цим договором може бути передбачено обов’язок покупця сплачувати проценти на суму, що відповідає вартості товару, проданого у кредит, починаючи від дня передання товару продавцем.

При продажу товарів у кредит ціна на такі товари фіксується в момент продажу (передання права власності) і в подальшому не змінюється (якщо це окремо не передбачено договором). Тобто проценти за товарним кредитом не збільшують вартості товару, а є окремим видом винагороди продавцеві.

Податковий аспект

У разі продажу товару (послуги) у кредит першою подією є передання права власності на нього.

Отже, саме на дату переходу права власності від продавця до покупця:

- у продавця виникають податкові зобов’язання з ПДВ;

- у покупця виникає право на податковий кредит (на підставі податкової накладної від продавця).

У разі постачання товарів за договорами товарного кредиту з нарахуванням відсотків датою збільшення податкових зобов’язань із ПДВ у частині таких відсотків уважається дата їх нарахування згідно з умовами відповідного договору. Отже, для продавця відсотки за товарним кредитом є об’єктом обкладення ПДВ. Податкове зобов’язання за відсотками виникає на дату їх нарахування.

Важливий нюанс: у договорі, за яким здійснюється продаж товарів (послуг) у кредит, варто зазначити, що сума відсотків визначається з урахуванням ПДВ, наприклад «відсотки обчислюються в розмірі 0,01 % від суми заборгованості за кожний день користування товарним кредитом та включають в себе ПДВ». В іншому разі ПДВ доведеться нараховувати на відсотки «зверху».

Бухгалтерський аспект

Щодо відображення в бухгалтерському обліку відсотків за товарним кредитом існує дві точки зору: перша – відображення їх у складі фінансових доходів (витрат), друга – у складі доходів (витрат) від операційної діяльності.

Так, витрати на сплату відсотків за товарним кредитом можна розглядати як фінансові витрати на підставі норми п. 3 П(С)БО 31 «Фінансові витрати». Крім того, підстави стверджувати про можливість відображення відсотків за товарним кредитом у межах фінансової діяльності дають характеристику рахунків 73 «Інші фінансові доходи» та 95 «Фінансові витрати».

При застосуванні такого підходу нараховані суми процентів за товарним кредитом продавець відображатиме проведенням Дт 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» – Кт 732 «Відсотки одержані», а покупець – Дт 952 «Інші фінансові витрати» – Кт 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками«.

Водночас перелік фінансових витрат не містить таких витрат, як відсотки за товарним кредитом.

Зважаючи на це, відсотки за товарним кредитом можна відображати і як доходи (витрати) від операційної діяльності. У такому разі у продавця нарахування відсотків відображатиметься проведенням Дт 373 – Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності», а у покупця – Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» – Кт 684.

Отже, як відображати відсотки за товарним кредитом в обліку, вирішувати самому підприємству. Рекомендуємо таке рішення зафіксувати окремим пунктом у наказі про облікову політику.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 17.11.14 р. № 43.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!