Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Торгівля з оптового складу: чи застосовувати РРО?

January 12, 2015

Підприємство реалізує товари на оптовому складі. Покупці розраховуються готівкою в касі підприємства, яка розташована за межами території складу. Чи потрібно в цьому випадку застосовувати РРО при розрахунках з покупцями?
Так, потрібно.
За загальним правилом РРО застосовуються при розрахункових операціях у готівковій або безготівковій формі.
А що таке розрахункова операція? Це будь-яка з таких дій:
- отримання від покупця готівки, платіжних карток тощо в місці реалізації товарів (послуг);
- видача готівки за повернений покупцем товар (за ненадану послугу);
- оформлення розрахункового документа про оплату товару (послуги) в безготівковій формі банком покупця, а в разі повернення товару (відмови від послуги), оплаченого платіжною карткою, – оформлення розрахункових документів про перерахування коштів назад до банку покупця.
Також нагадаємо, що місце проведення розрахунків – це:
- місце, де відбуваються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) і зберігається виручка від реалізації;
- місце, де покупець отримує товари (послуги), заздалегідь оплачені із застосуванням платіжних карток тощо.
У вас на підприємстві місце проведення розрахунків – каса. Тут від покупців приймають оплату готівкою (відбуваються розрахункові операції), а на складі покупці отримують товар.
Але ж склад належить вашому підприємству, не чужому? Отже, згідно із загальними правилами підприємство повинне застосовувати РРО в місці проведення розрахунків при оплаті товарів, які відпускаються зі складу.
Тепер пояснимо один нюанс. Як виняток, РРО не застосовується, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) розрахунки в готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).
Що це означає? Це означає, що закон дозволяє не застосовувати РРО тільки в місці отримання товарів (у нашому випадку це оптовий склад), а не звільняє суб’єктів господарювання від застосування РРО при розрахунках з покупцями. Саме таке трактування вищезгаданої норми наведено в постанові ВСУ від 02.04.13 р. і листі ДПАУ від 06.07.09 р. № 14083/7/23-7017/572.
Таким чином, на складі РРО не потрібний, а в касі підприємства РРО треба встановити і застосовувати при розрахунках з покупцями за товари, які відпускає склад.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 12.01.15 р. № 2.

Новини за темою:
При роздрукуванні Z-звіту закінчилася касова стрічка: штраф буде?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!