Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ТОП-3 відповіді для українців про новий збір

July 19, 2016

У 2016 році в Україні змінили правила сплати податку на нерухомість. Для того, щоб уникнути нарахування штрафів і не переплачувати через помилки в повідомленнях фіскальних органів, українцям слід пам'ятати про три ключові питання, що стосуються зміненої процедури оподаткування.

Що робити, якщо повідомлення про сплату податку не прийшло?
Оскільки відповідальність за нарахування податку несе Державна фіскальна служба, то добровільна неявка штрафними санкціями не загрожує. У разі, якщо з нерухомістю відбуватимуться якісь зміни, інформація про це потрапить до реєстру, і ДФС має право донарахувати зобов'язання за останні три року. У платника податків є два варіанти: або не вживати ніяких дій, або з'явитися в фіскальну службу за місцем прописки із заявою та копіями правовстановлюючих документів.

Який останній термін сплати податку?
ДФС зобов'язана відправити податкові повідомлення до 1 липня. Однак часто зустрічається інформація, що останній день сплати податку - 28 серпня, не є точною. Відлік 60 днів починається з дати отримання власником нерухомості повідомлення.
Після того, як ДФС направила лист платнику податків, отримати його на пошті може тільки особисто адресат або уповноважена ним особа за нотаріальним дорученням. Якщо з яких-небудь причин людина не змогла отримати лист, пошта повинна відправити його назад в ДФС. У цьому випадку відлік 60 днів для сплати податку почнеться з дати повернення листа фіскалам. Тому, якщо громадянин знає, що лист прийшов, але отримати його він не зміг, слід звернутися в ДФС за місцем прописки і отримати податкове повідомлення. Зробити це можна самостійно або за нотаріальним дорученням.
Оскільки податкове зобов'язання вже нараховано, неотримання повідомлення не звільняє від сплати податку. У разі несплати відповідної суми в бюджет після закінчення 60 днів, ДФС починає нараховувати штрафні санкції.

Що робити, якщо є сумніви в сумі нарахованого податку?
У повідомленнях часто можуть бути арифметичні помилки. Крім того, в розрахунок також можуть бути включені об'єкти, які, наприклад, продані. При цьому податкове повідомлення не містить ні адреси, ні самого розрахунку, що ускладнює перерахунок. Тому обов'язково необхідно перевірити і перерахувати суму податку. При виявленні будь-яких помилок слід відразу ж звернутися в ДФС з копіями документів. Вона зобов'язана прийняти їх до уваги, перерахувати податок і виписати нове податкове повідомлення. Платник податків може платити тільки ту суму, в якій він упевнений, оскільки повернути зайво сплачену суму вкрай складно.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/TOP-3-otveta-dlya-ukraincev-o-novom-sbore.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!