Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Топ - 10 правових подій тижня для бізнесу

February 22, 2016

1. Набув чинності Закон про перехід на електронні закупівлі
19 лютого набув чинності Закон «Про публічні закупівлі», якими передбачається обов'язковість проведення закупівельних процедур через електронну систему, автоматичну оцінку тендерних пропозицій і т. д. Закон вводиться в дію з 1 квітня 2016 року для центральних органів виконавчої влади та замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, а з 1 серпня 2016 року - для всіх замовників. Процедури, розпочаті до набрання чинності Закону, завершуються відповідно до попереднього порядку.

2. Затверджено порядок ведення реєстрів по відшкодуванню ПДВ
Уряд прийняв постанову, якою затверджено Порядок ведення та форми реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Документ прийнято на виконання недавніх змін у податкове законодавство, які передбачають створення 2-х публічних відкритих реєстрів з однаковою системою хронологічного відшкодування ПДВ (Закон № 909). У ці реєстри будуть вноситися заявки на відшкодування ПДВ від компаній, які відповідають (для першого реєстру) і не відповідають (для другого реєстру) критеріям, визначеним у пункті 200.19 статті 200 ПК.

3. Україна призупинила транзитні переміщення вантажівок РФ
15 лютого Кабміном прийнято рішення про тимчасове призупинення транзитних перевезень вантажними автомобілями, зареєстрованими в РФ, на території України. Така заборона діє до моменту отримання пояснень від російської сторони і вирішення ситуації, оскільки Російська Федерація порушення правил і процедур СОТ і двосторонньої міжурядової угоди зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів по території РФ.

4. Діє оновлений порядок направлення податкових повідомлень-рішень
16 лютого набув чинності Порядок направлення контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну № 1204. Документ визначає порядок складання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень; направлення (вручення) контролюючим органом податкових повідомлень-рішень платникам податків; відкликання податкових повідомлень-рішень. У додатках до Порядку наведено форми податкових повідомлень-рішень.

5. Прийнятий Закон про зміни щодо спецконфискации та арешту майна
Верховна Рада 18 листопада прийняла Закон про внесення змін до КК та КПК щодо вдосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації. Зокрема, передбачено: можливість накладення арешту на майно у кримінальному провадженні у випадках необхідності збереження доказів; застосування спеціальної конфіскації; застосування конфіскації як виду покарання (заходи кримінально-правового характеру) до фізичним (юридичним) особам; забезпечення виконання цивільного позову або стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

7. Мінфін презентував законопроект про уповноважених економічних операторів
Мінфіном розроблено законопроект про внесення змін до Митного кодексу щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних процедур. Заплановано ввести в Україні дієвий механізм інституту УЕО, аналогічний тому, який функціонує в ЄС. Очікується, що введення УЕО допоможе поліпшити економічні та адміністративні умови для митного оформлення товарів українськими експортерами та імпортерами, допоможе боротися з корупцією і адміністративним тиском на підприємців з боку митних органів.

8. Податківці розповіли, коли можна використовувати факсиміле
Використання факсимільного відтворення підпису при оформленні первинних документів за письмовою згодою сторін, яка містить зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів, не порушує законодавства, крім випадків застосування первинних документів типових і спеціалізованих форм, якими не передбачено використання факсимільного відтворення підпису. Це роз'яснила ГФС у листі № 2895/6/99-95-42-01-15.

9. ВР обмежила можливість продажу землі без аукціону
18 лютого прийняла Закон про внесення змін щодо проведення земельних торгів. Законом, зокрема, встановлюється, що земельні торги проводяться відповідно до договору між організатором земельних торгів і їх виконавцем. Фінансування організації і проведення земельних торгів здійснюється організатором земельних торгів або їх виконавцем, в тому числі за рахунок реєстраційних внесків учасників земельних торгів. Витрати відшкодовуються переможцем торгів. Також з ЗК виключено низку положень, які дозволяють передавати у користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних аукціонів.

10. Запропоновано встановити відповідальність інтернет-магазину за невідомого продавця
У парламенті зареєстрований законопроект № 4047, яким пропонується встановити відповідальність інтернет-магазину, солідарну з продавцем товару, - у випадку, якщо інтернет-магазин не зможе надати достовірне ім'я, місце проживання та інші засоби зв'язку з продавцем товару. Це означає, що у випадку, наприклад, неможливість знайти продавця товару, споживач зможе звернутися з вимогою до інтернет-магазину. Після задоволення такої вимоги інтернет-магазин має право зворотної вимоги (регрес) до продавця товару.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Top-10-pravovyx-sobytij-nedeli-dlya-biznesa-5.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!