Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Типові помилки при роботі з РРО

January 24, 2017

При використанні РРО касир через неуважність або відсутність знань може допустити помилки. Специфіка цих помилок у тому, що неправильні дії касира відображаються в розрахункових документах і звітних чеках, фіксуються у фіскальній пам'яті РРО та передаються по каналах зв'язку контролюючим органам. Тому виправити помилки заднім числом неможливо. Крім того, вони призводять до нарахування значних штрафних санкцій при перевірках. У цій консультації розповімо, як виправляти помилки, що найбільш часто зустрічаються при роботі РРО.
У фіскальному чеку відсутні окремі обов'язкові реквізити
Коли виникає помилка: у процесі попереднього програмування (перед початком роботи із РРО).
До чого призводить помилка: якщо в розрахунковому документі відсутній хоча б один обов'язковий реквізит, то документ не визнається розрахунковим (п. 3 розд. I Положення № 13).
Наслідки помилки: згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265 у випадку встановлення протягом календарного року в ході перевірки, зокрема, факту нероздрукування розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, застосовуються штрафні санкції:
•    за порушення, вчинене вперше, у розмірі 1 грн.;
•    кожне наступне порушення протягом календарного року – 100 % вартості товарів (послуг), проданих із порушеннями.
Крім того, відповідно до ст. 26 Закону № 265 за порушення вимог цього Закону посадові особи СГ притягуються до адміністративної відповідальності, установленої ст. 1551 КУпАП (докладніше див. на с. 69 цього видання).
Як виправити помилку: правильно запрограмувати РРО. Однак треба врахувати, що вже надруковані чеки виправити неможливо і штраф тут неминучий. Зверніть увагу: на думку податківців (див. Лист № 862), норма п. 1 ст. 17 Закону № 265 установлює види порушень, які можуть повторюватися протягом тривалого періоду діяльності СГ, тобто можуть бути однотипними, але окремими порушеннями, а не одним триваючим порушенням. Тому штраф у розмірі 1 грн. застосовується тільки до першого порушення.
У фіскальному чеку некоректно заповнено обов'язковий реквізит
Коли виникає помилка: у процесі попереднього програмування (перед початком роботи із РРО).
До чого призводить помилка: на думку контролюючих органів, некоректно заповнений обов'язковий реквізит прирівнюється до його відсутності.
Наслідки помилки: аналогічні тим, які наведено в розділі вище. Водночас, на думку ВАСУ, недоліки реквізиту розрахункового документа не прирівняні в Положенні № 13 до відсутності такого реквізиту та невизнання документа розрахунковим (постанова від 05.06.13 р. № К/9991/13243/12). Тому все залежить від характеру помилки, і, як ми бачимо, у СГ є можливість поборотися за скасування штрафних санкцій.
Як виправити помилку: правильно запрограмувати обов'язковий реквізит. При цьому слід урахувати, що вже надруковані чеки виправити неможливо.
У Z-звіті відсутні обов'язкові реквізити
Коли виникає помилка: при некоректному програмуванні обов'язкових реквізитів розрахункового документа (фіскального чека), адже Z-звіт формується автоматично на основі даних фіскальних чеків за зміну.
Нагадаємо, фіскальний звітний чек (Z-звіт) – це документ установленої форми, надрукований РРО, що містить дані денного звіту (Х-звіту), при роздрукуванні якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься у фіскальну пам'ять РРО (ст. 2 Закону № 265).
Усі чеки повинні містити такі загальні реквізити (п. 14 Вимог № 199):
•    назва й адреса господарської одиниці;
•    індивідуальний номер платника, перед яким друкуються великі букви «ПН». Для неплатників ПДВ замість індивідуального номера повинен бути надрукований ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ (для юросіб) або ідентифікаційний номер згідно з ДРФО (для фізосіб) і букви «ІД»;
•    фіскальний номер РРО, перед яким друкуються великі букви «ФН»;
•    заводський номер РРО;
•    логотип виробника.
Крім того, у Z-звіті друкуються всі підсумки та суми за зміну (п. 17 Вимог № 199).
До чого призводить помилка: відсутність обов'язкового реквізиту в Z-звіті може свідчити про порушення вимог до змісту розрахункового документа (касового чека).
Наслідки помилки: аналогічні тим, які наведено в першому розділі (така ж думка міститься в ЗІР, категорія 109.20).
Як виправити помилку: правильно запрограмувати обов'язковий реквізит. При цьому слід урахувати, що вже надруковані фіскальні звітні чеки виправити неможливо.
Z-звіт не надруковано (не збережено)
Коли виникає помилка: як правило, у кінці зміни, найчастіше при цілодобовому режимі роботи.
Нагадаємо, зміна – це період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту (п. 2 Вимог № 199, п. 3 розд. I Порядку № 547/1). У примітках до формату та розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам'яті (додаток до Вимог № 199), сказано, що максимальна тривалість зміни РРО не повинна перевищувати 24 години. Тому при цілодобовій роботі РРО Z-звіт необхідно виконувати щодня до 24.00 (тобто до закінчення календарної доби).
До чого призводить помилка: до порушення порядку оприбуткування готівки в повній сумі фактичного надходження в книзі обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО, які повинні друкуватися щодня при проведенні розрахункових операцій (п. 9 ст. 3 Закону № 265, п. 2.6 Положення № 637).
Наслідки помилки: за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) у касі готівки до СГ застосовуються штрафні санкції в п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми (ст. 1 Указу № 436). Такої ж думки дотримується ВАСУ (див. постанову від 01.07.10 р. № К-16873/07).
Як виправити помилку: цю помилку не можна виправити, тому що роздрукувати Z-звіт за минулий період неможливо. Якщо фіскальний звітний чек не надруковано протягом зміни (до кінця календарної доби), тобто перевищено максимальну тривалість зміни, РРО блокується (п. 7 Вимог № 199) доти, поки Z-звіт не роздрукують з одночасним обнулінням регістрів оперативної пам'яті та занесенням інформації у фіскальну пам'ять. При цьому датою такого звіту буде дата його фактичного роздрукування, а значить, порушення порядку оприбуткування виручки – у наявності.

Повну консультацію див. у Практичному керівництві № 2 "РРО: застосування в різних сферах діяльності".

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!