Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Митне оформлення та контроль по-новому: цікаві нюанси

July 21, 2016

Про спрощення процедури контролю на митниці, підвищення його ефективності та пришвидшення оформлення товарів говорили вже давно. Наразі ж дійшла черга до спроби нормативного врегулювання цього питання Урядом. З’ясуємо, чого ж очікувати від ІТ-системи митниці та оновлених методів контролю роботи самої митниці.
Інформаційно-телекомунікаційна система митниці (далі − ІТ-система) почне діяти з 01.08.2016 на основі Порядку інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України (далі − КМУ) від 25.05.2016 р. № 364 (далі − Порядок № 364).
Сама робота ІТ-системи означає здійснення санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю за допомогою автоматизованої системи «єдиного вікна». Користуватимуться нею для митного оформлення товарів і транспортних засобів, які ввозитимуть на митну територію України або вивозитимуть із неї.
Взаємодія суб’єктів господарювання з ІТ-системою відбуватиметься за допомогою електронних повідомлень та сканованих копій документів з електронними цифровими підписами посадових осіб підприємства. Також система надсилатиме підприємству повідомлення з електронним цифровим підписом посадової особи органу доходів і зборів.

Скорочений час на оформлення імпорту

В отриманих від підприємства електронних повідомленнях та сканованих копіях документів ІТ-система перевірить, насамперед, достовірність електронного цифрового підпису посадової особи підприємства.
Після необхідного підтвердження ІТ-системою та отримання всіх документів, передбачених для ввезення товарів на митну територію України, посадова особа контролюючого органу матиме лише чотири робочі години для прийняття одного з таких рішень стосовно:
    завершення відповідного виду державного контролю;
    відмови в завершенні здійснення контролю;
    проведення огляду товарів з можливим відбором зразків;
    здійснення додаткової обробки товарів (фумігації, знезараження, нанесення відповідного маркування тощо);
    повернення вантажу за межі митної території України;
    знищення вантажу (п. 3 Порядку № 364).
Протягом цих чотирьох робочих годин посадова особа контролюючого органу також вноситиме своє рішення до ІТ-системи. І якщо це не буде завершення контролю, то їй доведеться навести й детальне обґрунтування підстав прийнятого рішення.
Можливим є і внесення протягом того-таки чотиригодинного строку інформації про дату й час проведення огляду товарів чи відбору зразків. Якщо ж у запропонований підприємством час такий огляд чи відбір зразків зробити буде неможливо, то в ІТ-систему вноситимуть й обґрунтування причин перенесення таких процедур, а також інформацію про найближчі дату і час, коли можна буде їх здійснити.
І найголовніше: якщо протягом таких чотирьох робочих годин посадова особа чи адміністратор контролюючого органу не внесе до ІТ-системи будь-яке рішення, така система автоматично діятиме за принципом «мовчазної згоди». Відповідно, буде сформовано позитивне рішення про проведення державного контролю, яке буде підставою для завершення митного контролю та оформлення товарів.
Також огляд товарів, які ввозитимуть в Україну, та/або відбір зразків усі контролюючі органи проводитимуть одночасно. При цьому такий огляд не зможе бути призначений пізніше, ніж протягом 24 робочих годин від часу, запропонованого підприємством (п. 23 Порядку № 364).

Докладніше дивись за посиланням: http://devisu.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Tamozhennoe-oformlenie-i-kontrol-po-novomu-interesnye-nyuansy

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!