Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Суборенда землі: які податкові наслідки?

April 22, 2016

Сільгосппідприємство орендує земельну ділянку комунальної власності та планує передати її в суборенду іншому суб’єкту господарювання. Хто в такому разі повинен буде сплачувати орендну плату та подавати податкову декларацію з плати за землю? Чи виникає в цій ситуації об’єкт обкладення ПДВ?

Згідно зі ст. 8 Закону від 06.10.98 р. № 161-XIV «Про оренду землі» орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або є письмова згода орендодавця. Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду. Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому.

Як визначено в пп. 14.1.147 Податкового кодексу (далі – ПК), плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Згідно з пп. 14.1.136 ПК орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності – це обов’язковий платіж, який орендар уносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки, об’єктом оподаткування – земельна ділянка, надана в оренду (п. 288.1, 288.2 ПК).

Отже, платником орендної плати (незалежно від факту передання землі в суборенду) є особа, яка згідно з договором є її орендарем. Тобто саме орендар (а не суборендар) землі державної або комунальної власності повинен складати та подавати звітність із плати за землю та сплачувати суму такої орендної плати у відповідний бюджет.

При цьому слід звернути увагу, що відповідно до п. 288.6 ПК плата за суборенду земельних ділянок не може перевищувати орендної плати.

Повну консультацію див. у «БАЛАНС-АГРО», 2016, № 16.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!