Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Знову буде спрощена процедура узаконення будинків, зведених до 05.08.92 р.

April 16, 2014

Верховна Рада України прийняла за основу та у цілому законопроект № 2252, яким врегулювала питання оформлення прав власності на об`єкти нерухомого майна (індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них), закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року. Дата пов`язана з тим, що Порядок та умови прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва вперше були встановлені постановою КМУ від 05.08.92 р. № 449.
Законом доповнено статтю 19 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" положенням, відповідно до якого для здійснення держреєстрації прав власності, з подальшою видачею відповідного свідоцтва про право власності, на зазначені об’єкти, проведення технічної інвентаризації не потребується. Документом, що замінює техпаспорт у разі його відсутності, є виписка з погосподарської книги, яка надається виконавчим органом сільських рад  (у разі, якщо такий орган не створений – сільським головою) або відповідною архівною установою.
Документами, що посвідчують речові права на земельні ділянки під такими об’єктами, можуть також вважатися рішення відповідної сільської ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.
Держреєстрація прав власності, з подальшою видачею відповідного свідоцтва про право власності, на об’єкти, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, та на які раніше не здійснювалась держреєстрація прав власності, для осіб, за якими закріплені особові рахунки в погосподарських книгах відповідних сільських рад, здійснюється на підставі поданої заяви та виписки із зазначених книг, наданої виконавчим органом сільських рад або відповідною архівною установою, а також інших документів, визначених у Порядку держреєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Нагадаємо, Законом України від 17.02.11 р. № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності» було введено спрощене узаконення самобудов, зведених з 05.08.92 р. по 12.03.11 р. без дозволу на виконання будівельних робіт та без проведення техогляду приміщень.


Новини за темою:

Нове у веденні Держреєстру речових прав на нерухоме майно

Із 12 лютого держреєстрація прав на нерухоме майно та їх обтяжень здійснюється за новим порядком

Новий порядок зміни цільового призначення землі

Прийняття в експлуатацію самовільного будівництва

Внутрішні опоряджувальні роботи, без яких можливе прийняття в експлуатацію житлових будинків

Будівельні роботи починаються з дозволу

Прийняття в експлуатацію самозабудов за техпаспортом можуть продовжити

Реконструкція або капремонт – з чого почати?

Покарання за бездіяльність чи штрафи за самовільне будівництво

На одну ділянку проекти землеустрою можуть робити кілька «претендентів»

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!