Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Найпоширеніші вигадки про ОСББ

June 30, 2016

Україна стала на шлях реформи житлово-комунального господарства, де ОСББ покликані замінити житлові контори, однак багато українців досі й гадки не мають, як це все має працювати.

Міф перший: держава змушує всіх жителів багатоквартирних будинків створювати ОСББ

Чинне законодавство не містить вимоги, яке змушувало б жителів багатоповерхівок створювати ОСББ. Законом України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку" визначено кілька основних форм управління багатоквартирним будинком:
- управління багатоквартирним будинком зборами співвласників;
- управління багатоквартирним будинком ОСББ;
- управління багатоквартирним будинком керуючим.
Право вибору форми управління будинком залишається виключно за співвласниками. А це означає, що такий процес відбувається без втручання з боку органів державної влади або місцевого самоврядування. Однак тільки з ОСББ співвласники отримують можливість залучати кошти місцевих і державних програм на впровадження в будинку енергоефективних заходів.

Міф другий: ОСББ створюють виключно жителі багатоповерхівок.

Власники магазинів, перукарень, кафе і інших суб'єктів господарювання, які розташовані в цих будівлях і в повній мірі використовують їх ресурси, до ОСББ не мають ніякого отношеніяСогласно 6-й статті Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", ОСББ можуть створювати тільки власники квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. А це означає, що власники магазинів, перукарень, кафе і інших суб'єктів господарювання, розташованих в багатоповерхівці, мають ті ж права, що і власники квартир. Вони так само беруть безпосередню участь у створенні ОСББ і так само, як і власники квартир, повинні в обов'язковому порядку виконувати всі рішення статутних органів об'єднання, прийняті в межах їх повноважень.
Цей підхід, передбачений статтею 13 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", залишається незмінним, навіть якщо ОСББ створюється на базі кількох багатоповерхівок.

Міф третій: співвласники збанкрутілих ОСББ можуть втратити свої будинки - в якості компенсації їх передадуть банкам за неповернені кредити

Значною перевагою ОСББ є можливість залучати банківські кредити. Зазвичай вони їх направляють на утеплення фасадів багатоповерхівок, встановлення в місцях загального користування енергозберігаючих вікон, додаткових вхідних дверей, які підвищують безпеку і зберігають тепло в під'їздах, на заміну електролампочок розжарювання на менш енерговитратні. ОСББ також використовують банківські позики на закупівлю і монтаж індивідуальних теплопунктів, здатних регулювати подачу тепла в будинок з урахуванням наявної зовнішньої температури, на встановлення лічильної апаратури загального користування і т. д.
Однак кредитний продукт для ОСББ не передбачає класичного застави або поручительства. А це означає, що приміщення, в тому числі і квартири, не закладаються і тому не можуть відчужуватися в разі виникнення в ОСББ проблем за зобов'язаннями перед кредиторами. В якості застави використовується банківський рахунок ОСББ. Такі умови детально виписуються в кредитному договорі між банком і об'єднанням.

Міф четвертий: співвласників з ОСББ держава змусить утримувати на свої кошти і ремонтувати багатоквартирні будинки, тоді як багатоповерхівки без ОСББ будуть утримуватися і ремонтуватися за бюджетні кошти

Жителі багатоквартирного будинку на правах власності мають не тільки житловими або нежитловими приміщеннями, але також є співвласниками спільної власності. Зокрема, мова йде про сходи, ліфти, горища, підвали і т. д. Тому їх обов'язок - забезпечувати належний стан будинку і прибудинкової території, якісно утримувати спільне майно.
В рівній мірі це стосується як співвласників ОСББ, так і жителів тих багатоквартирних будинків, які цього статусу ще не отримали. При цьому слід розуміти, що зміст багатоповерхівки - справа клопітка і дороге. У цьому сенсі співвласники ОСББ знаходяться в привілейованому становищі. На відміну від жителів багатоквартирних будинків, які не створили об'єднання, вони можуть скористатися програмами фінансової підтримки. Кошти виділяються з державного, а нерідко - і з місцевих бюджетів. Останні діють за принципом співфінансування.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://hyser.com.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Samye-rasprostranyonnye-vydumki-ob-OSMD

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!