Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Самозайняті особи та ФОПи мають право на декретні та лікарняні на підставі заяви-розрахунку

July 4, 2016

У зв’язку із прийняттям Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” від 24.12.2015 р. № 909, яким внесено зміни до Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування  від 08.07.2010 р. № 2464 (далі – Закон № 2464), з 1 січня 2016 року розмір єдиного внеску для усіх категорій платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) визначено в єдиному розмірі 22 відсотки бази нарахування єдиного внеску.
Частиною третьої статті 19 Закону України Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 23.09.1999 р. № 1105 (далі – Закон № 1105) визначено, що особи, які забезпечують себе роботою самостійно (займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов’язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до Закону № 1105 за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд).
Фінансування матеріального забезпечення фізичним особам – підприємцям та особам, які провадять незалежну професійну діяльність буде здійснюватися на підставі заяви-розрахунку, форма якої є додатком до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. № 26. 
Тобто, фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність повинні подати до робочого органу Фонду за місцем обліку заяву-розрахунок за встановленим зразком, що містить інформацію про нараховані суми матеріального забезпечення за їх видами.
Відповідно до листа Міністерства соціальної політики України від 12.03.2016 р. № 72/18/99-16 до заяви – розрахунку необхідно додати довідку з територіального фіскального органу про сплату єдиного внеску або копії квитанцій про сплату єдиного внеску за розрахунковий період, а також копію листка непрацездатності.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Samozanyatye-lica-i-FOPy-imeyut-pravo-na-dekretnye-i-bolnichnye-na-osnovanii-zayavleniya-rascheta.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!