Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З cьогоднішнього дня в Україні вводиться новий податок

July 1, 2016

З 1 липня всім громадянам країни доведеться платити податок на нерухомість.
Якщо площа вашої квартири більше 60 квадратних метрів, а це не так і багато - податок доведеться заплатити. Якщо у вас приватний будинок, його площа перевищує 120 метрів - теж прийде квитанція на оплату. Ніби й небагато - десь 25 гривень за кожен зайвий метр. Але якщо все підсумувати, та ще й врахувати, що комуналка весь час дорожчає - то для багатьох це податкова платіжка може виявитися проблемою. Що дивно - платити змусять навіть за розвалюхи, підвали, гаражі та сараї.

Податок на розкіш і убогість

Тачки, дачки і квартири. Все це потрапляє під податок на розкіш. І якщо до автомобільних зборів ми почали звикати ще в минулому році, то податок на нерухомість готуйтеся освоювати в липні.
Дорогі київські пентхауси і сарайчик в глибинці. Ну, здавалося б, що тут спільного? Але, на думку, реформаторів з минулого уряду, і за розкішне життя, і за сільську убогість плати однаково. І навіть сільський туалет - для податківців і той з гордою назвою «об'єкт нерухомості».
Податок не може бути нормальним і справедливим. Тому що він у всьому світі йде від вартості об'єкта, у нас від квадратного метра. І податком обкладається будиночок в селі, який знаходиться в 600 кілометрах від Києва, і в Кончі-Заспі за однаковими нормами. Гроші стягуються за кожний квадратний метр понад встановлену норму (норму визначає місцева влада). Згідно з податковим кодексом, найбільше доведеться віддати в казну за квартири, які здаються в оренду. Кому і скільки доведеться заплатити за свою нерухомість, і в яких містах українцям можна не платити за нерухоме майно.

Платити доведеться і за сарай, і льох

Парламентарії 24 грудня минулого року внесли зміни до Податкового кодексу (закон №909), згідно з яким податком обкладаються не тільки житлові квартири і будинки, але і всі господарські будівлі (сараї, гаражі, погреби, літні кухні і т.д.). До кінця наступного місяця прийдуть платіжки за 2015-й рік, платити за новими правилами українці будуть в наступному році.
Місцеві ради мають право самостійно визначити процентну ставку податку (від 0 до 3% від мінімальної зарплати (МП)) і площа нерухомості, яка не оподатковується (від 60 квадратних метрів за квартиру, від 120 - за будинок, і від 180 квадратних метрів за сумарну площу будинку і квартири).
Наприклад, Київрада прийняла рішення за кожен «зайвий» квадратний метр збирати 1% від мінімальної зарплати (12,18 гривні за 2015-й рік). Киянину, який володіє двома квартирами загальною площею 140 квадратних метрів, доведеться заплатити податок за 80 квадратів (норма для квартир в столиці - 60 квадратних метрів) - 974 грівні.В той же час міська рада в Сумах прийняв рішення з кожного «зайвого» квадрата збирати 2% від минзарплата (24,3 гривні). Тобто, власнику двох квартир загальною площею 140 квадратних метрів в Сумах доведеться заплатити 1948 гривень. А власник такої ж нерухомості в Одесі заплатить тільки за 20 кв. метрів (місцева влада встановила «норму» для квартир - 120 кв. метрів) - 486 гривень.
1% від мінімальної зарплати з кожного метра будуть стягувати в Києві, Львові, Чернівцях, Тернополі, Луцьку, Ужгороді, Черкасах, Хмельницькому, Полтаві, Херсоні, Чернігові та Миколаєві. 2% від мінімальної зарплати - в Одесі, Дніпропетровську, Харкові, Запоріжжі та Сумах.
Якщо квартира здається в оренду, пільгова ставка оподаткування для такої нерухомості не застосовується. Згідно з даними, розміщеним на сайті Фіскальної служби, більшість місцевих рад прийняли рішення стягувати з нежитлової нерухомості (сараїв, гаражів, погребів і т.п.) 0% від мінімальної зарплати.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://profidom.com.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/S-cegodnyashnego-dnya-v-Ukraine-vvoditsya-novyj-nalog

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!