Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З 15.10.14 р. діє Закон про звільнення від сплати ЄСВ платників із зони АТО

October 14, 2014

Визначено тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції (далі – АТО), та осіб, які проживають у зоні проведення АТО або переселилися з неї під час її проведення.

Зокрема, для зазначених осіб на період проведення АТО починаючи з 14.04.14 р. встановлено мораторій:

– на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними зобов’язаннями;

– на проведення перевірок органами і посадовими особами, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності;

– на нарахування пені за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги.

Крім того, на період проведення АТО починаючи з 14.04.14 р. суб’єктам господарювання, що здійснюють діяльність у зоні проведення АТО:

– продовжено строк дії ліцензій та документів дозвільного характеру;

– відмінено плату за користування земельними ділянками державної та комунальної власності;

– скасувано орендну плату за користування державним та комунальним майном.

Змінами, внесеними до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», платників ЄСВ, які перебувають на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території проведення АТО, звільнено від сплати ЄСВ на період з 14.04.14 р. до закінчення антитерористичної операції або військового чи надзвичайного стану. Підставою для такого звільнення є заява платника ЄСВ, яка подається ним до органу доходів і зборів за основним місцем обліку або за місцем його тимчасового проживання у довільній формі не пізніше 30 календарних днів, наступних за днем закінчення АТО.  Недоїмка, що виникла у зазначених платників ЄСВ, визнається безнадійною та підлягає списанню.

Також уточнено, що не нараховується на виплати та не утримується ЄСВ з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Раніше ця норма передбачала лише не нарахування ЄСВ на зазначені виплати.

На виконання зазначених тимчасових заходів Кабмін, у свою чергу, має затвердити перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася АТО, та розробити раніше обіцяний порядок виплати компенсації з держбюджету середнього заробітку мобілізованим працівникам.

Закон від 02.09.14 р. № 1669-VII набуває чинності з 15.10.14 р. та втратить чинність через 6 місяців з дня завершення АТО.

Новини за темою:
З 21.10.14 р. розірвати трудовий договір між працівником і ФОП можна буде у будь-якому центрі зайнятості
Єдиний облік переселенців з Криму та зони АТО: є порядок

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!