Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З 1 квітня ПДВ на ліки – 7 %: як розрахувати

April 2, 2014

Законом від 27.03.14 р. № 1166-VII з 1 квітня 2014 року запроваджено обкладення ПДВ за ставкою 7 % операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення (імпорт та постачання виробником). Відповідно, із зазначеної дати всі аптеки повинні реалізовувати ліки за ставкою ПДВ 7 %. У зв`язку з цим аптечним установам необхідно перепрограмувати РРО.
Формування ПДВ на лікарські засоби за новим законом розглянемо на прикладі.
Припустимо, ціна виробника на лікарський засіб складає X грн., до якої він додає 7 % ставки ПДВ – це та сума податку, яку виробник додає до ціни товару. У момент, коли дистриб’ютор придбаває лікарський засіб, у виробника виникає податкове зобов’язання (у сумі 7 % ПДВ, закладених у ціну препарату).
Дистриб’ютор при встановленні націнки бере за основу ціну виробника у розмірі Х (без урахування ПДВ), додає націнку у розмірі n. До встановленої таким чином базової ціни дистриб’ютор додає 7 % ПДВ. У момент реалізації лікарського засобу аптечному закладу, у дистриб’ютора також виникає податкове зобов’язання.
Аптечний заклад встановлює роздрібну націнку на лікарський засіб на основі базової ціни дистриб’ютора (Х+n). До ціни, яка сформувалася таким чином, він додає 7 % ПДВ у момент реалізації товару.
Наприклад, виробник поставив дистриб’ютору товар на суму 107 грн. (у т.ч. ПДВ). У ціні препарату вже закладено податковий кредит (вхідний ПДВ), який складає 7 грн. Ця сума вказана у податковій накладній. Вартість товару без ПДВ складає 100 грн. Дистриб’ютор формує свою ціну для подальшої реалізації товару аптечному закладу. Для цього він робить націнку на товар, яка, припустимо, складає 10 %. Ціна реалізації без ПДВ дорівнює 100 + 10 = 110 грн. Тепер на цю ціну необхідно нарахувати 7 %. Ціна реалізації з ПДВ складає 110 + 7,7 = 117,7 грн.
Аналогічну операцію здійснює аптечний заклад: встановлює роздрібну націнку на товар, виходячи з його базової ціни. Припустимо, що розмір націнки складає 10 %. Ціна реалізації без ПДВ складає 110 + 11 = 121 грн. Ціна реалізації з ПДВ складає 121 + 8,47 = 129,47 грн.
Отже, у даному випадку податковий кредит (вхідний ПДВ) – сума, яку дистриб’ютор і аптечний заклад отримали у ціні товару складає 7 та 7,7 грн відповідно.
Податкове зобов’язання (вихідний ПДВ) – сума, яку дистриб’ютор і аптечний заклад нарахували на свою ціну товару у момент його реалізації, складає 7,7 і 8,47 грн. відповідно.
ПДВ, який має сплатити дистриб’ютор до бюджету, складає 7,7 – 7 = 0,70 грн.
ПДВ, який має сплатити аптечний заклад до бюджету, складає 8,47 – 7,7 = 0,77 грн.

За матеріалами офіційного веб-сайту Держслужби з лікарських засобів.


Новини за темою:

Антикризовий Закон уже в дії

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!