Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Ринок сільгоспземель: скільки коштує земля і чому потрібно знімати мораторій

April 19, 2016

Вартість оренди землі с/г призначення в Україні більш ніж в 10 разів нижче, ніж могла б бути. Від можливості продажу землі виграли б не тільки потенційні продавці своєї землі, а й ті, хто зберіг би власність.
В Україні поширеним є погляд, що фермери платять занадто низьку орендну плату власникам земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Такий висновок переважно є наслідком порівняння орендних ставок в Україні та інших (сусідніх) країнах. Більш того, на такий погляд впливає добре відомий факт родючості українських чорноземів. Очікується, що вартість землі повинна відповідати її якості. Порівняння з іншими країнами, проте, не враховує нинішніх економічних умов в секторі і країні. Ми показуємо, що нинішня вартість оренди земель с/г призначення дійсно більш ніж в 10 разів нижче, ніж могла бути, якби ринки землі та інших факторів виробництва в Україні не мали значних викривлень. До таких недоліків належать, наприклад: мораторій на продаж землі с/г призначення, фрагментована власність землі і поганий доступ до капіталу.

Сприйняття вартості оренди сільськогосподарської землі в Україні
Головним фактором, який визначає розмір орендних ставок у всьому світі, є прибутковість сільського господарства. Іншими словами, орендні ставки йдуть за прибутками фермерів. З огляду на те, що результати фермерів протягом останнього десятиліття були відносно непоганими, очікується, що орендні ставки землі с/г призначення будуть рости. Вони і справді ростуть. Але цей підйом був викликаний в основному підвищенням нормативної вартості землі і підвищенням конкуренції між виробниками за землю.
На жаль, поки що дискусія про те, якими могли б бути орендні ставки в Україні за відсутності обмежень продажу землі, закінчується висловлюванням суб'єктивних поглядів і спекуляціями, а не фактами. Використовуючи спрощену економічну модель і доступні дані ми показуємо, що 1) нинішні орендні ставки не відповідають економічній віддачі (ренті) землі с/г призначення та 2) наскільки нинішні орендні ставки в Україні могли б вирости за умови усунення різних перешкод і викривлень ринків.
Докладніше дивись за посиланням: http://delo.ua/.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Rynok-selxozzemel-skolko-stoit-zemlya-i-pochemu-nuzhno-snimat-moratorij.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!