Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Рентна плата за спецводокористування: типові помилки у звітності за другий квартал 2017 року

August 23, 2017

ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що ДФС України здійснила аналіз даних податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води (далі – Плата) за результатами діяльності юридичних осіб за другий квартал 2017 року та повідомила таке.

За результатами аналізу податкової звітності з рентної плати за спецводокористування (додаток 5 до Податкової декларації з рентної плати, далі – декларація) установлено, що окремі платники під час подання до органу ДФС податкової звітності з Плати не дотримувались порядку її заповнення, унаслідок чого звітність була подана з помилками.

Так, має місце неправильне заповнення платниками рядка 8 «Об’єкт оподаткування з початку року» додатка 5, унаслідок чого в окремих випадках значення рядка 8 (Ряд. 8 = Ряд. 8.1 + ряд. 8.2) дорівнює неправильному значенню за наявності показників у рядках 8.1 або 8.2.

Також виявлено факти застосування платниками неіснуючих коефіцієнтів до ставок Плати та/або неправильний порядок відображення застосованих коефіцієнтів до ставок Плати в рядках поданої звітності.

Згідно з порядком складання податкової звітності з Плати:

– у рядку 10.1 повинен зазначатись коефіцієнт 0,005 до ставок Плати відповідно до п. 255.6 ПК;

– рядку 10.2 – коефіцієнт 0,3 до ставок Плати (п. 255.7 ПК);

– рядку 10.3 – коефіцієнт 2 (пп. 255.11.10 ПК);

– рядку 10.4 – коефіцієнт 5 (пп. 255.11.13 ПК).

Однак, окремими платниками Плати в рядках 10.1–10.4 було задекларовано неіснуючі коефіцієнти до ставок Плати (наприклад, «7287», «7225», «1046», «100»).

У рядку 9 «Ставка рентної плати» додатка 5 платниками зазначаються інші, ніж передбачено ст. 255 ПК, ставки рентної плати.

Незначні помилки, які припускають платники під час декларування податкових зобов’язань із Плати, виявлено за результатами аналізу податкової звітності з рентної плати за спецвикористання поверхневих вод для потреб водного транспорту (додаток 6 до декларації).

Так, у рядку 6 «Ставка рентної плати» додатка 6 платниками зазначаються інші, ніж передбачено ПК, ставки рентної плати (наприклад, ставка «0,02» замість «0,0184» та ставка «0,1503» замість «0,1659»).

З урахуванням зазначеного звертаємо увагу платників Плати на дотримання ними Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 719.

Також нагадуємо, що додатки є невід’ємною частиною декларації. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов’язання для такого об’єкта оподаткування, до декларації не додається.

Джерело: http://dp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/307631.html

Фізособа-підприємець-єдинник та його види діяльності

Чи має право фізична особа – платник єдиного податку здійснювати види діяльності, які не зазначені в його облікових даних?

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу (далі – ГК) підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно зі ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Пунктом 291.3 ПК визначено, що фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, установленим гл. 1 розд. XIV ПК, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, установлених п. 297.1 ПК, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених гл. 1 розд. ХІV ПК, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ПК).

У разі якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, установленими ПК для платників податку – фізичних осіб (п. 177.6 ПК).

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Rentnaya-plata-za-specvodopolzovanie-tipichnye-oshibki-v-otchetnosti-za-vtoroj-kvartal-2017-g

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!