Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Різниці, що коригують фінрезультат до оподаткування

March 30, 2016

Лист ГУ ДФС в Миколаївській області від 12.03.16 № 814/10 / 14-29-15-02-20

Податкові різниці при нарахуванні амортизації необоротних активів
При визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток фінрезультат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації ОЗ або НМА відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, незалежно від того, чи врахована така сума у складі витрат при визначенні фінрезультату до оподаткування у фінзвітності.

Податкові різниці при здійсненні фіноперацій
Для платника податків, у якого сума боргових зобов'язань за операціями з пов'язаними особами - нерезидентами, перевищує суму власного капіталу більш ніж в 3,5 рази (для банків і компаній, що займаються виключно лізингом, більш ніж в 10 разів), фінрезультат до оподаткування збільшується на суму перевищення нарахованих в бухобліку процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов'язаннями понад 50% суми фінрезультату до оподаткування, фінансових витрат і суми амортизаційних відрахувань за даними фінзвітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких відсотків (п. 140.2 ПК). Таким чином, при розрахунку суми такого перевищення враховується вся сума нарахованих в бухобліку процентів незалежно від того, чи відображені такі відсотки при формуванні фінрезультату до оподаткування за правилами бухобліку.
Проценти, що перевищують суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПК, які збільшують фінрезультат до оподаткування, зменшують фінрезультат до оподаткування майбутніх звітних податкових періодів у сумі, зменшеній щорічно на 5% до повного її погашення з урахуванням обмежень, встановлених п. 140.2 ПК.
Фінрезультат податкового (звітного) періоду збільшується на суму перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над звичайною ціною при здійсненні контрольованих операцій по ст. 39 ПК (пп. 140.5.2 ПК).

Податкові різниці при операціях з нерезидентами з придбання (продажу) товарів, робіт, послуг
Фінрезультат
податкового (звітного) періоду збільшується, зокрема, на суму 30% вартості товарів, зокрема, необоротних активів, робіт і послуг (крім зазначених у п. 140.2 і п. 140.5.5 ПК і операцій, які визнані контрольованими за ст. 39 ПК), придбаних у зареєстрованих нерезидентів. Збільшення може не здійснюватися платником податків, якщо операція є контрольованою і сума таких витрат відповідає рівню звичайних цін, що обґрунтовано в звіті про контрольовані операції та відповідній документації, або операція не є контрольованою і сума таких витрат підтверджується платником податку за правилами звичайних цін відповідно до процедури, встановленої ст . 39 ПК, але без подання звіту.
Беручи участь в контрольованій операції, платник податків повинен визначати обсяг його оподатковуваного прибутку за принципом «витягнутої руки». Інакше він має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов'язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету.
Якщо в бухобліку витрати відображені за рахунок прибутку (рахунок 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)) фінрезультат до оподаткування підлягає коригуванню (збільшення або зменшення) на різниці, передбачені положеннями ПК.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Raznicy-na-kotorye-izmenyaetsya-finrezultat-do-nalogooblozheniya.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!