Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Розмір судового збору у справах про репутацію може змінитись

November 17, 2015

Депутати пропонують розмежувати право фізичної особи на відшкодування моральної шкоди за порушення права на повагу до її честі, гідності та ділової репутації та право юридичної особи на відшкодування немайнової шкоди, заподіяної її діловій репутації, у зв’язку з поширенням недостовірної інформації про цю особу.

Відповідний законопроект №3475 “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту незалежності засобів масової інформації та вдосконалення порядку захисту права на честь, гідність, ділову репутацію” було зареєстровано у ВР на минулому тижні групою народних депутатів.

Законопроектом також пропонується поширити спеціальну позовну давність в один рік на усі вимоги, що стосуються захисту честі, гідності, а також ділової репутації, у зв’язку з поширенням недостовірної інформації про особу, у тому числі на вимоги про відшкодування моральної (немайнової)  шкоди. Депутати вважають, що це унеможливить зловживання з боку позивачів, зокрема, коли позови про відшкодування моральної шкоди подаються через кілька років після визнання судом відповідної інформації недостовірною.

Окрім того, автори проекту хочуть повернутипрогресивну шкалу судового збору, що залежить від розміру заявлених вимог. Таким чином депутати збираються захистит ЗМІ від тиску, зокрема, погроз великими компенсаціями за поширення певної інформації. Так, пропонується визначити наступне:

- за подання позовної заяви немайнового характеру, а також заяви про відшкодування моральної чи немайнової шкоди з ціною позову, що не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, позивач має сплатити 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.

- у випадку подання позовної заяви на суму від 5 до 100 розмірів мінімальної заробітної плати – 5 % ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати,

- якщо розмір заявлених вимог перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати – 10 % ціни позову.

За подання апеляційної чи касаційної скарги передбачається сплата судового збору у розмірі однієї мінімальної зарплати.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Rozmir-sudovogo-zboru-u-spravax-pro-reputaciyu-mozhe-zminitis-11315

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!