Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Раді запропонували позбавити українців від довічних кредитних боргів

August 11, 2015

У Верховну Раду внесений законопроект «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання його банкрутом» № 2353 зареєстрований у Верховній Раді, який пропонує законодавчо врегулювати процедуру реструктуризації боргів фізичних осіб.

За словами юристів, в даний час законодавство України побудоване таким чином, що якщо особа не в змозі погасити борги, воно залишиться з ними до смерті, більше того – заборгованість перейде у спадок його нащадкам. На жаль, зараз не існує жодного юридичного механізму, який дозволяє юридичним шляхом вирішити проблему заборгованості фізичної особи. «Розроблений законопроект № 2353 дозволить запровадити зрозумілі, юридично обґрунтовані та ефективні механізми вирішення цієї проблеми під наглядом суду з дотриманням прав і свобод людини у відкритому судовому процесі», — заявляє старший юрист департаменту судової практики ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Олена Бєлова. За її словами, в разі прийняття даного законопроекту фізична особа зможе звернутися до суду, порушити провадження у справі про банкрутство і запустити механізм погашення свого боргу. «Цей механізм буде схожий на механізм банкрутства юридичної особи, але він буде значно простіше. Запропоновані три процедури: реструктуризація боргу, мирова угода та реалізація майна боржника. Після початку процедури банкрутства припиняється нарахування всіх штрафів, після її закінчення всі борги фізичної особи списуються. Цей механізм дає особі другий шанс почати життя з нуля, влаштуватися на роботу і повністю економічно реабілітуватися», — повідомляє Олена Бєлова. Старший юрист зазначає, що боржником, відповідно до статті 1 обговорюваного законопроекту, є фізична особа, в тому числі фізична особа-підприємець, нездатна виконати свої грошові зобов`язання і щодо якого існують підстави для порушення провадження у справі про банкрутство відповідно до цього Закону. «Достатньою правовою підставою для порушення такої справи про банкрутство буде вважатися наявність безспірних вимог кредитора (ів) в сумі не менше 100 мінімальних зарплат (121 800 грн), які не були задоволені боржником протягом двох місяців після встановленого для їх погашення строку», — розповідає старший юрист. Законодавець передбачає, що розглядати такі справи про банкрутство будуть все ті ж господарські суди за місцем проживання боржника-фізичної особи. Ініціатором порушення справи можуть також виступати податкова служба і спадкоємці після смерті боржника. «Саме по собі право ініціювати справу про банкрутство фізичної особи дасть можливість його рідним звільнитися від «спадщини» у вигляді боргів і всюдисущих колекторів, так само як і інших кредиторів», — підкреслює Олена Бєлова. За даними Міністерства юстиції, на сьогодні у провадженні Державної виконавчої служби перебуває справ щодо фізичних осіб на загальну суму понад 67 млрд грн. При цьому з них виконано лише на 1,5 млрд грн. Багато українців змушені ховатися від представників виконавчої служби, збільшується кількість самогубств, скоєних через неспроможність повернути борги.

 

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Radi-zaproponuvali-pozbaviti-ukrainciv-vid-dovichnix-kreditnix-borgiv-8557

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!