Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівника викликали до військкомату у зв’язку з призовом: оформляємо відсутність на роботі

December 20, 2016

Осінній призов громадян України на строкову військову службу триває з 1 жовтня по 30 листопада 2016 року  на підставі Указу Президента від 29.03.2016 № 122/2016 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби...».  У зв’язку із призовом військові комісаріати надсилали виклики громадянам, які підлягають призову. Які гарантії передбачено для призовників? Які документи необхідно оформити в разі відсутності та повернення на роботу працівників, яких викликали до військкомату, направили на медогляд, призвали на службу, визнали непридатними для служби? Що відображати в табелі обліку робочого часу?
Призов громадян на строкову військову службу (далі — служба) включає проходження ними призовної комісії та відправлення їх до військових частин (абз. 2 п. 57 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 р. № 352; далі — Положення).
Проходження призовної комісії
         Оповіщення громадян про необхідність прибуття на призовну дільницю для проходження призовної комісії у зв’язку із призовом на службу відбувається за повісткою, форма якої унормована в додатку 15 до Положення (п. 64 Положення).
         Повістка про необхідність прибуття на призовну дільницю (за підписом військового комісара) містить стандартний текст: «Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» Ви підлягаєте призову на строкову військову службу. Пропоную «___» __________ 2016 р. до ___ години прибути до призовної дільниці за адресою…».
         На зворотному боці повістки наводиться перелік документів, які повинен мати при собі призовник. Це, зокрема:
- довідка з місця роботи із зазначенням посади, фаху, часу початку роботи;
- характеристика з місця роботи;
- довідка про щомісячну заробітну плату, підписана керівником і головним бухгалтером та засвідчена печаткою підприємства, установи, організації (далі — підприємство).
         Після перевірки документів, уточнення особистих даних (про сімейний стан, стан здоров’я, освіту, спеціальність тощо) та інших організаційних заходів, передбачених Положенням, призовники звільняються від роботи на час, необхідний для виконання обов’язків, пов’язаних із призовом на військову службу, проходження медичного огляду із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати (п. 2 ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232; (далі — Закон № 2232).
         Документом, що підтверджує виклик працівника до військового комісаріату для проходження призовної комісії (у т. ч. медичного огляду), є повістка (додаток 15 до Положення). Саме повістка слугуватиме підставою для наказу про увільнення від роботи, констатуючу й розпорядчу частини якого можна сформулювати так: «Відповідно до п. 2 ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232 УВІЛЬНИТИ: Петренка Петра Петровича, інженера господарського відділу, від роботи з 17.11.2016 р. на час виконання обов’язків, пов’язаних із призовом на строкову військову службу, із збереженням місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати. Підстава: повістка районного  військового комісаріату».
         Роботодавець зобов’язаний забезпечити гарантії, передбачені п. 2 ст. 21 Закону № 2232, незалежно від того, чи визначено обсяг гарантій у документах, виданих військовим комісаріатом.
         Оскільки забезпечення гарантій відбувається за рахунок роботодавця, потрібно отримати від працівника й документ, яким підтверджується факт явки до військового комісаріату та час, протягом якого працівник виконував військовий обов’язок.
         Законодавством не встановлено унормованої форми документа, який має видавати військовий комісаріат. Тож це може бути:
         -     повістка з  проставленими відмітками про час перебування у військовому комісаріаті;
         -     довідка довільної форми.
         Відповідно до пункту 3 глави 1 розділу ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 № 1000/5 довідка є організаційно-розпорядчим документом.
         Отже, довідка довільної форми, видана військовим комісаріатом на підтвердження факту проходження працівником медичного огляду, яка містить усі обов’язкові реквізити, скріплена підписом та печаткою, є належним підтвердженням факту виконання працівником військового обов’язку.
         У табелі обліку використання робочого часу відсутність працівника позначають літерним кодом «ІН» (цифровий код — 22).

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Rabotnika-vyzvali-v-voenkomat-v-svyazi-s-prizyvom-oformlyaem-otsutstvie-na-rabote

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!