Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Проблеми судової практики в податкових суперечках

September 19, 2016

Судді обговорили нову практику Верховного Суду та інші проблеми, пов'язані з податковими спорами.
16 вересня 2016 року, у Вищому адміністративному суді України проходив круглий стіл «Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах».
Даний захід було організовано Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація адміністративних суддів України» спільно з Вищим адміністративним судом України, Національною школою суддів України, Громадською організацією «Асоціація податкових радників».
У круглому столі взяли участь судді, представники фіскальної служби, а також юристи і вчені.
На обговорення виносилися такі важливі питання, як: «Реалізація плану BEPS в ЄС: нова директива ЄС про боротьбу з податковими ухиленнями. Рекомендації для України»; «Ефективність адміністрування ПДВ. Основні проблеми правозастосування »; «Тенденції формування судової практики у спорах щодо оскарження рішень податкових органів за наслідками операцій з контрагентами, щодо яких виявлено ознаки фіктивності та/або посадові особи, які забороняють свою причетність до господарської діяльності, і в справах щодо стягнення бюджетної заборгованості з податку на додану вартість» та ін.
Так, учасниками було відзначено, що тематика заходу дуже актуальна, оскільки на сьогоднішній день на практиці виникає багато проблемних питань з податковими спорами. Крім цього, зараз простежується ситуація, що змінюється практика Верховного Суду України в даному питанні.
На сьогоднішній день простежується ситуація, що судова практика в даному питанні змінюється, і якщо судді не погоджуються з позиціями Верховного Суду, то їм слід докладніше обґрунтовувати свої рішення.
Адже Верховний Суд України є найвищим судовим органом, і ми обов'язково повинні враховувати його позиції.
Існуючі позиції Верховного Суду про те, що при оскарженні митних і податкових рішень спочатку потрібно оскаржити власне рішення і потім лише подати заяву про відшкодування надміру сплачених податків, і вже, якщо після цього не повернуть надміру сплачені гроші в бюджет, йти ще раз в суд.
Хоча раніше існувала позиція Верховного Суду, і вона правильна з точки зору ефективності правосуддя, в одному позові можна було заявити позов і про визнання рішення податкової / митниці незаконним і одночасно про стягнення з бюджету сум, зайво сплачених. Наприклад, на підставі незаконного рішення митниці про визначення митної вартості товару, що ввозиться.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!