Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Прийнято зміни до Конституції щодо правосуддя

June 3, 2016

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» (законопроект № 3524).
Закон змінює статус суддів, порядок їх призначення, відповідальність, зводить суддівський імунітет до функціонального, встановлює монополію адвокатури на представництво в судах, вводить інститут конституційної скарги. Крім того, зменшуються функції прокуратури.
Передбачено перехідний період для імплементації змін. Так, представництво виключно прокурорами або адвокатами в Верховному Суді і судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 роки; в судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 роки; в судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року. Представництво в суді в процесах, розпочатих до набрання чинності Законом «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», здійснюється за правилами, що діяли до набрання чинності, - до прийняття у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.
Зміни вступають в силу через 3 місяці з дня, наступного за днем ​​опублікування, крім частини шостої статті 124 Конституції, яка вступає в силу через 3 роки після опублікування.
З дня набрання чинності Законом:
- призначення, припинення повноважень і звільнення суддів здійснюється відповідно до змін;
- члени Вищої ради юстиції, призначені до набрання чинності Законом, здійснюють повноваження членів Вищої ради правосуддя протягом терміну їх повноважень, які не можуть тривати довше, ніж до 30 квітня 2019 роки;
Міністр юстиції і Генеральний прокурор припиняють свої повноваження членів Вищої ради юстиції.
З'їзд суддів України обирає 3-х членів Вищої ради правосуддя не пізніше 3-х місяців після вступу в силу відповідного Закону про Вищу раду правосуддя.
Верховна Рада протягом 30 днів з дня набрання чинності Законом передає уявлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та відповідні документи про обрання суддів безстроково, які не були розглянуті Верховною Радою, до Вищої ради правосуддя для розгляду питання про призначення судді на посаду.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Prinyaty-izmeneniya-v-Konstituciyu-otnositelno-pravosudiya.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!