Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Прийнято Закон про трансфертне ціноутворення

December 29, 2014

Верховна Рада прийняла Закон „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням” (законопроект № 1264-1).

Цим Законом контролюючому органу надано право застосовувати інші методи визначення ціни контрольованих операцій, лише якщо він обґрунтує, що застосований платником податків метод не дає змогу визначити, що ціна в контрольованій операції відповідає принципу «витягнутої руки».

Буде ліквідовано схеми оптимізації оподаткування через штучне зменшення суми операції з одним контрагентом менше 50 млн. грн. на рік. Для застосування трансфертного ціноутворення визначено сукупний обсяг доходу платника більше 20 млн. грн. та одночасно передбачено, що операції повинні перевищувати 1 млн. грн.

Контрольованими визнано господарські операції з продажу товарів через комісіонерів - нерезидентів та операції за участю одного або декількох непов`язаних посередників, якщо така операція підлягала б контролю без участі посередників та/або посередник (и) не виконують істотних функцій/ризиків, а також господарські операції з пов’язаними особами – резидентами, що мають постійне представництво (представництва).

Термін проведення перевірок збільшено з 6 до 18 місяців з можливістю продовження ще на 12 місяців у разі необхідності.

Крім цього, буде уніфіковано та спрощено звітність про контрольовані операції. Форма Звіту про контрольовані операції визначена не лише для великих платників податків, а й для інших платників податків, що здійснюють контрольовані операції. Крім того, звіт про контрольовані операції будуть подавати лише платники податків, обсяг контрольованих операцій яких з одним контрагентом перевищує 5 млн. грн. (без урахування ПДВ). Решта платників податків, які протягом звітного періоду здійснювали контрольовані операції, зобов`язані надавати спрощену інформацію одночасно із поданням декларації з податку на прибуток як додаток до неї.

Закон також передбачає фінансову відповідальність для тих, хто порушує податкове законодавство - збільшено розмір штрафу за незадекларовані у звіті операції та за неподання звітності до 200 розмірів мінімальної заробітної платні. А за ухиляння від сплати податків накладається штраф – 5 % від суми операції.

Законом встановлюється на постійній основі застосування методу порівняльної неконтрольованої ціни для усіх контрольованих операцій з експорту і імпорту товарів, що мають біржове котування. Перелік бірж для кожної групи товарів (це повинні бути міжнародні біржі) визначається Урядом.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Новини за темою:

Контроль за трансфертним ціноутворенням по-новому: схвалено законопроект

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!