Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Прийнятий Закон про споживче кредитування

November 16, 2016

Верховна Рада прийняла Закон «Про споживче кредитування» (законопроект № 2455).

Закон визначає загальні правові та організаційні основи споживчого кредитування в Україні відповідно до міжнародно-правовымим стандартами в цій сфері. Передбачено створити механізм споживчого кредитування, який забезпечить захист прав і законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців, створить належне конкурентне середовище на фінансовому ринку, підвищить рівень довіри населення, забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки України.

Дія Закону поширюється на всі споживчі кредити (для особистих цілей, сімейних потреб) і не охоплює кредити для підприємницьких цілей.

Закон регулює відносини між кредитодавцями, кредитними посередниками і споживачами при наданні послуг споживчого кредитування. Зокрема, встановлюється:

- обов'язок кредитодавця надавати і роз'яснювати умови і особливості споживчого кредиту;

- обов'язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника;

- вимоги до реклами у відповідності з Директивою ЄС 2008/48 про договори споживчого кредитування, зокрема, стосовно інформації щодо ефективної процентної ставки. Заборонено рекламу 0% кредитів та кредитів без документального підтвердження фінансового стану позичальника;

- регулюються питання надання додаткових і супутніх послуг з договорів споживчого кредитування. Споживач буде проінформований про ефективною, а не номінальної процентної ставки, починаючи від реклами кредиту і закінчуючи укладеним договором.

Згідно із Законом, споживач у разі дострокового повернення споживчого кредиту сплачує кредитодавцю відсотки за користування кредитом та вартість всіх послуг, пов'язаних з обслуговуванням та погашенням кредиту, за період фактичного користування кредитом.

Кредитодавцю забороняється відмовляти споживачу в прийнятті платежу у разі дострокового повернення. Також кредитодавцю забороняється встановлювати споживачу будь-яку плату, пов'язану з достроковим поверненням кредиту.

Встановлено, що споживач має право в будь-який час повністю або частково достроково повернути споживчий кредит, у тому числі шляхом збільшення суми періодичних платежів. Договором може бути передбачено обов'язок повідомлення кредитодавця про намір дострокового повернення споживчого кредиту з оформленням відповідного документа.

Закон передбачає реструктуризацію зобов'язань за договором про споживчий кредит, встановлює черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит та особливості відповідальності споживача за договором про споживчий кредит.

Джерело: .https://uteka.ua/ua/publication/Prinyat-Zakon-o-potrebitelskom-kreditovanii

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!