Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємство та земельні ділянки в різних районах: платимо ПДФО правильно

June 5, 2014

Податковим обов’язком платника податку є обчислення, декларування та/або сплата суми податку в порядку і строки, визначені ПК (п. 36.1 ПК). Він визнається виконаним у разі сплати сум податкових зобов’язань у повному обсязі (п. 38.1 ПК). Підприємство, яке сплачує ПДФО не в порядку, передбаченому ПК (тобто не в місцевий бюджет за місцем своєї реєстрації, а в місцевий бюджет за місцезнаходженням земельних ділянок), фактично не виконує своїх податкових обов’язків. А тому податковий орган має всі підстави для застосування штрафних санкцій.

Щоб мати підстави перераховувати ПДФО до місцевого бюджету за місцем знаходження орендованих земельних ділянок, необхідно:

1. Прийняти рішення про створення відокремленого підрозділу на території тієї місцевої ради, де знаходяться орендовані земельні ділянки (шляхом оформлення наказу, протоколу зборів засновників тощо).

2. Розробити положення про відокремлений підрозділ (щоб підприємство мало можливість самостійно нараховувати доходи та утримувати ПДФО, доцільно не уповноважувати підрозділ на це). Порядок затвердження такого положення має бути прописаний у статуті. Якщо статут не містить такого порядку, його можна визначити вищенаведеними наказом та протоколом.

3. Унести дані про відокремлений підрозділ до ЄДР. Для цього необхідно представити (направити рекомендованим листом з описом про вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням підприємства заповнену реєстраційну картку за формою № 5, затвердженою наказом Мін’юсту від 12.05.14 р. № 749/5.

4. Стати на облік у податковому органі як платник окремих податків.

Детальну консультацію див. у «БАЛАНС-АГРО» № 22, який вийде з друку 10.06.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!