Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Уряд планує прискорити виплати вкладникам ліквідованих банків

June 10, 2015

Верховна Рада зареєструвала законопроект № 2045а ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку”.
Метою законопроекту є удосконалення процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку, у тому числі консолідація продажу активів в структурі Фонду гарантування вкладів фізосіб (далі – Фонд), а також посилення захисту прав вкладників шляхом прискорення проведення виплат відшкодування коштів таким вкладникам.
У зв`язку з чим законопроектом пропонується:
- зобов’язати банки вести базу даних вкладників з можливістю щоденного формування інформації про вкладників;
- прискорити початок виплати вкладникам гарантованої суми у разі ліквідації банку шляхом зменшення строків формування та затвердження реєстрів вкладників з 3-х днів до 1-го та з 6-ти до 3-х відповідно. При цьому виплата розпочинається наступного дня після затвердження реєстру вкалдників (замість семи днів, встановлених раніше);
- запровадити прискорену ліквідацію неплатоспроможного банку, у разі відповідності банку встановленим законопроектом критеріям;
- збільшити термін ліквідації банків на строк до п’яти років проти трьох існуючих;
- заборонити можливість продовження терміну знаходження банку у статусі проблемного.
При цьому проектом пропонується з 01.01.16 р. зменшити строк запровадження тимчасової адміністрації з трьох місяців до одного.
Крім того, проектом з 01.01.17 р. розширюється суб’єктний склад, на який поширюються гарантії Фонду за рахунок фізичних осіб – підприємців щодо банків, віднесених до категорії неплатоспроможних після 01.01.17 р.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!